MENY

Johan är din expert på energi i Nordanstig

Det finns en hel del som vi alla kan göra för att i vardagen minska vårt energiberoende och vår klimatpåverkan. På köpet går det faktiskt att få pengar över till roligare saker än elräkningen.

Sedan 1 juli är Johan Ringmar energi- och klimatrådgivare i Nordanstig, ett uppdrag han även har i Hudiksvall. Med 25 års erfarenhet kan civilingenjören från KTH det mesta om energieffektivitet och energisparande.

Många som hör av sig till Johan vill ha en oberoende och fristående diskussionspartner när de ska köpa hus, byta värmesystem eller installera solceller.

– Jag hjälper till exempel husspekulanter med genomgång av den energideklaration som enligt lag ska finnas när ett hus ska säljas. Andra har fått hjälp med att se över elförbrukningen i lägenheten och vad som går att göra för att spara.

Sommaren är lite av lågsäsong inom Johans område, men nu ser han mycket fram emot att inför hösten få bistå invånarna i Nordanstig med energi- och klimatrådgivning. Att ta hjälp av Johan är kostnadsfritt.

Johan Ringmars bästa tips för energisparande är att hålla koll på sin förbrukning.

– Hemma har jag satt in extra mätare för varmvattnet, pelletspannan och för min solvärmeanläggning och jag har följt det här månadsvis i minst 15 år, säger han.

Utan en grundläggande koll är det svårt att veta vilka åtgärder som kan vara effektiva, betonar Johan. Alla brinner förstås inte lika mycket för energieffektivisering som energirådgivaren, men ett visst intresse och engagemang under någon timme per månad räcker ganska långt för en husägare.

– Jag vågar nästan lova att alla som gör det kommer att spara pengar på en lägre energiförbrukning.

En enkel åtgärd är att byta ljusreläet för utomhusbelysningen till en klocka som är programmerad med solens upp- och nedgång, tipsar Johan. Förutom besparingen är det bekvämt att belysningen sköter sig helt själv oavsett årstid.

Många drar paralleller mellan energieffektivisering och sitt boende. Men faktum är att en av de största energitjuvarna i vardagen är fordonsbränsle. Den svenska genomsnittsbilen gör av med uppemot 10 000 kilowattimmar mätt i energivärdet i bensin eller diesel.

Att minska sitt bilåkande genom bättre planering och samåkning bidrar till både bättre ekonomi och ett bättre klimat. För en del kan elbil vara ett alternativ, den drar mindre än hälften av den energi som går åt i en förbränningsmotor, berättar Johan Ringmar.

– Jag kommer att finnas på kommunhuset i Bergsjö minst en dag i veckan och annars efter överenskommelse. Ring eller mejla så kommer vi igång, det är bra för både plånbok och miljö, säger Johan.

Energirådgivarna Josefine Karlsson och Johan Ringmar på årets Bergsjödagen.

För mer information

Johan Ringmar, energi- och klimatrådgivare

072-202 48 53, johan.ringmar@nordanstig.se