MENY

2019-06-18

Företagsbesök på Gräsåsens Trädgårdskafé

I torsdags styrde Näringslivskontoret kosan mot Gräsåsens Trädgårdskafé i Hassela. Marie Sundin tog emot i sitt välbesökta livsverk med gott nybakt bröd, småkakor och kaffe.

Det är en underdrift att påstå att detta är en fantastisk plats.

Marie Sundin öppnade sitt trädgårdskafé 2010, då som en Öppen Trädgård. Tidningen Land sökte öppna trädgårdar och fastnade för denna som en av få vid den tiden i Hälsingland. Det var sonhustrun som inspirerade Marie till trädgårdsprojektet och att visa resultatet för allmänheten. Familjen flyttade till Gräsåsen i slutet av 80-talet och tio år senare byggde de bakstugan som sedan omvandlats till kafé.

Magisk plats i söderläge

Själva trädgården har förändrats från en inhägnad för kossor och potatisland till att bli en magisk plats i söderläge för både växter och människor. Växtzonen räknas som 3-4 trots att Hassela i övrigt ligger i zon 5-6. Varje år kommer cirka 3 000 besökare från främst Medelpad och Hälsingland för att koppla av och inspireras i denna oas. För grupper om 10–12 deltagare är det också möjligt att boka in sin konferens här.

Med närmare 1 400 följare på facebook kan man konstatera att Marie har hittat nyckeln till sin marknadsföring. Hon skriver om vardagen, lägger in inspirerande bilder och kommunicerar med sin publik. Det är dessutom ett kostnadseffektivt sätt att nå ut. Det är tack vare sönerna hon kommit igång med digitaliseringen som annars inte ligger för Marie.

Årligt administrativt krångel

Hon berättar om det administrativa krånglet med det årliga vattenprovet. Här lovade Barbro Björklund på Näringslivskontoret att hjälpa till nästa år och samhällsutvecklingschef Hans-Åke Oxelhöjd tipsade om att lämna provet i Matfors. Enligt Marie är dock den största utmaningen själva blanketterna och förbetalningen som ska göras på nätet när man inte är så digital.

Besöket avslutades med en promenad i trädgården bland kreativa installationer, sommarens första blommor och frodiga buskar. Med låneparaplyer var regnet inget problem och vattendropparna förstärkte bara färgerna. Förutom kafé och trädgård finns här också butik med både växter och annorlunda inredningsprylar för både inne och ute.

Med vid besöket denna gång var energi- och klimatrådgivare Johan Ringmar. Däremot var inga politiker med, de hade annat att stå i denna dag.

Johan Ringmar, Barbro Björklund, Ingeli Gagner och Helena Havela hade ett givande företagsbesök hos Marie Sundins (tvåa från höger) trädgårdskafé. Foto: Hans-Åke Oxelhöjd