MENY

2019-06-03

Annas runfynd lockar forskare till Hassela

Anna Björk och hennes elever har gjort fyndet som fått svenska runforskare att bli eld och lågor. Med Annas hjälp kopplas nu Ersk-Mats mystiska runor till den omtalade Kensingtonstenen.

Länge har runorna i drängkammaren på Ersk-Matsgården ansetts vara omöjliga att tyda. Men Anna Björk, förstelärare vid Arthur Engbergskolan, har tillsammans med sina elever löst de mystiska runorna som gäckat besökarna i snart 100 år.

Historielektionerna om runornas historia och hur de utvecklats och använts under medeltiden och framåt, även i Hälsingland, intresserade eleverna i år fyra alldeles särskilt. De ville ge sig på att själva tyda runorna och lösa mysteriet. Genom att pussla ihop flera runfynd från olika platser och tider, bland annat Olaus Magnus runrad, runstaven från Haverö och Gerda Werfs i Älvdalen, lyckades Anna till slut få fram: ”DIEFWELEN”, ”HANSSULFSSON”, ”IOOS”.

– Dagen därpå fick eleverna använda samma runföljder och det tog cirka tio minuter för fjärdeklassarna att komma fram till samma sak, berättar Anna.

Upptäckten väcker stort intresse

Riksantikvarieämbetets runolog Magnus Källström kontaktades efter upptäckten och blev enligt beskrivning eld och lågor. Han såg kopplingen till den berömda Kensingtonstenen i Minnesota, som även den har hälsingeanknytning. Det visar sig att runorna i taket på Ersk-Matsgården är i stort sett identiska med de omstridda runorna på Kensingtonstenen, vilket även lockade arkeologen och författaren Mats G Larsson till Ersk-Mats. Han har skrivit boken "Kensington 1898: runfyndet som gäckade världen".

Sällskapet besökte även Anders Thyrs gård på Granhult, inte långt från Ersk-Mats.  Där finns ytterligare runinskrifter från samma runalfabet i en tröskloge. Även dem fick eleverna lösa.

– Den här gången fick år 1, 2 och 3 lösa uppgiften och det tog knappt 20 minuter att komma fram till tre namn; ”JOHAN, FREDRICK, OSCAR” och årtalen 1870 och 1877, berättar Anna.

Även Sveriges Radio har uppmärksammat runorna och de entusiastiska kodknäckarna. I början av maj fick Anna och fjärdeklassarna Klara och Mattias medverka i Vetenskapsradion Historia, då ett helt avsnitt ägnades åt just Ersk-Matsgårdens runor.

Nu väntar ett spännande pussel för Anna, Magnus och Mats som ska försöka hitta ristaren och dess ursprung.

– Det finns några spännande kandidater, säger Anna Björk.

Vi väntar spänt på fortsättningen.

Anders Thyr, Göran Stridh, Anna Björk, Magnus Källström och Mats G Larsson vid en av Ersk-Matsgårdens byggnader.

För mer information

Barbro Björklund, näringslivsutvecklare
070-690 89 60
barbro.bjorklund@nordanstig.se