MENY

2019-04-26

Eldning avrådes fortfarande i hela Gävleborgs län

På förmiddagen idag deltog samtliga länets kommuner i en samverkanskonferens som hölls av Länsstyrelsen om att eldning avrådes. Räddningstjänsterna i Gävleborgs län avråder fortfarande från eldning i hela länet. Nu avvaktar man väderutvecklingen de kommande dagarna och återkommer med information på måndag om vad som kommer att gälla över Valborg.

Rekommendationen nu:

Det är nu stor risk för gräsbränder i skog och mark. Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat att gå ut med denna rekommendation.

Det varma vädret medför att fjolårsgräset snabbt torkar ut. När solen ligger på kan det räcka med en gnista för att elden ska ta sig. Vi har alla ett ansvar för att minska risken för bränder och din egen hantering av riskerna har stor betydelse.

På grund av den stora risken för gräsbränder rekommenderar räddningstjänsten att du:

  • inte eldar, utan istället kör ris och trädgårdsavfall till återvinningen.
  • använder särskilt iordningsställda grillplatser om du vill grilla i naturen

Rekommendationen innebär alltså inte ett eldningsförbud, men all eldning sker på eget ansvar. Risken för gräsbrand varierar också stort över länets olika delar.

Om du bedömer att eldning kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt ska du se till att släckutrustning, till exempel vattenslang, hink, strilkanna och lövräfsa, ska finnas i närheten. Håll koll på elden hela tiden om du eldar. Det är alltid du som ansvarar för säkerheten. Grillning får ske på allmän plats om man grillar på särskilt iordningsställda grillplatser.

Brandriskprognos på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För mer information

Insatsledare, Norrhälsinge Räddningstjänst

0650-380 11