MENY

2019-04-24

Nästan 1700 besökare kom till Halls gård förra året

I Sverige finns det ungefär 30 000 islandshästar och 23 av dem finns hos Elin och Grover Östberg på Halls gård i Hassela. För Elin är Halls gård en dröm som gått i uppfyllelse. När hon var liten kunde hon se gården från sitt sovrumsfönster och nu bor hon där tillsammans med sin man Grover. Den 11 april fick företaget besök av både tjänstemän från näringslivskontoret och förtroendevalda.

Storskogens Hästturer är ett passande namn på verksamheten som har skogen in på knuten. Här bedriver Elin och Grover Östberg egen hästuppfödning med två godkända avelshingstar och erbjuder sex stallplatser för inhyrda hästar. Mest kända är de för alla guidade rid- och körturer, ridlektioner, kurser, motionsridning och lägerverksamhet.

Upptagningsområdet är stort med besökare från hela Sverige, men främst från närliggande kommuner och län. På vintern bokar gäster på Hassela Ski gärna in turer hos Elin och Grover och 2018 hade de nästan 1700 besökare. Dottern Ester är med i ungdomslandslaget och har med hästen Spói bland annat ett SM-guld i fyrgångskombination från säsongen 2018.

Verksamheten utökas

I år och nästa år kommer verksamheten att utökas med en oval tävlingsbana som är godkänd för internationella tävlingar, ett stall och sadelkammare. Det blir också en ny infart till gården och en större parkering. Det ger utrymme för fler hästar och ryttare, men också en tydligare uppdelning mellan företagets verksamhet och privatlivet. Utökningen kommer också att ge ett till värdefullt arbetstillfälle i Hassela.

En hälsingegård med anor

Halls gård har anor från 1600-talet och byggnaderna är i fint skick. Elin och Grover tar vara på gårdens historia och vill både bevara och visa den. Halls är en av 46 hälsingegårdar som öppnats upp för allmänheten med visningar. Här finns ett gammalt gårdssnickeri som är nästan intakt och en bakstuga som renoverades 2012.

Besöksnäringen betydelsefull

Under besöket diskuterades besöksnäringen och att den betyder mycket både för Hassela och Nordanstig. Både Elin och Grover uppskattar det arbete som föreningen Nordanstig Turism och kommunen lagt ner för att lyfta turismen och skapa samarbete mellan entreprenörer. De ser gärna mer marknadsföring av de besöksmål som finns i kommunen. Ett av önskemålen som framfördes var att turistbroschyren ska publiceras i januari stället för som nu i april. Då hinner fler turister planera in sina besök i Nordanstig inför sommaren.

Från vänster syns Grover Östlund, företagare, Ola Wigg, kommunalråd, Elin Östberg, företagare, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare och Hans-Åke Oxelhöjd, chef för Samhällsutveckling och kommunikation. Med på bilden är också hästen Albert frá Féti och hundarna Lisa och Asta.

För mer information

Ingeli Gagner, näringslivsstrateg

070-392 12 60, ingeli.gagner@nordanstig.se