MENY

2019-04-08

Ansök om stipendium ur Gunnar Greibers donationsfond

I år kommer vi att dela ut stipendier ur Gunnar Greibers donationsfond för första gången. Stipendierna ska främja konsten och det konstnärliga arbetet i Nordanstigs kommun till minne av konstnären Gunnar Greiber. Sista ansökningsdag är den 31 maj 2019.

Gunnar Greiber och hans hustru Else Nyström Greiber testamenterade ett stort antal konstverk och över 1,3 miljoner kronor i aktier och kontanter till Nordanstigs kommun. En del av pengarna ska användas till stipendier de närmaste femton åren. Syftet är att stimulera det lokala kulturlivet i Nordanstig genom att dela ut stipendier till högre konstnärlig utbildning eller till projekt av hög konstnärlig kvalitet i Greibers konstnärliga anda. Senast den 31 maj 2019 ska ansökningarna ha kommit in.

– Det här är en stor möjlighet att främja konsten i Nordanstig, säger Hans-Åke Oxelhöjd, chef för Samhällsutveckling och kommunikation. Donationen från paret Greiber kommer att göra skillnad.

Urvalsgrupp utser stipendiater

En urvalsgrupp föreslår för kommunstyrelsen som sedan beslutar vem som får stipendiet. Gruppen består 2019 av kommunstyrelsens ordförande Ola Wigg, Hans-Åke Oxelhöjd, chef för Samhällsutveckling och kommunikation och konstnären Lisa W Carlson, bosatt i Härnösand. En förutsättning för att stipendiet ska delas ut är att ansökningarna håller tillräckligt god kvalitet.

Stipendierna kan betalas ut till en juridisk person eller en fysisk person. Stipendier är skattefria om de följer Skatteverkets regelverk (2018).

Efter sommaren offentliggörs vem som får ta emot 2019 års stipendium.

– Nu uppmanar jag intresserade att tänka till och tänka fritt! Vi kommer att bedöma alla ansökningar som kommer in, säger, Hans-Åke Oxelhöjd. Det viktiga är att det stipendierna går till på ett eller annat sätt kommer att kunna upplevas direkt eller indirekt av invånarna i Nordanstigs kommun. Och att det är idéer i Greibers anda.

Stipendieansökan ska göras med ansökningsformuläret på nordanstig.se/greiberstipendium.

Konstnären Gunnar Greiber (född 1919, död 2011).

Konstnären Gunnar Greiber 2001. Foto: Joakim Brolin

För mer information kontakta

Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Samhällsutveckling och kommunikation
0652-361 68, hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se

Information om stipendium ur Gunnar Greibers donationsfond