MENY

2019-03-29

Handfasta råd om energibesparing på företagsträff

Näringslivsenheten arrangerar företagsträffar på olika teman och den 27 mars handlade träffen om hur företagen kan spara energi om de till exempel använder LED-belysning och solpaneler. 26 personer från 13 olika företag kom till Bergsjöverkens företagsby där träffen hölls.

För att sänka energiförbrukningen kan företag få stöd från Energieffektiviseringsfonden till investeringar. Näringslivsenheten kan hjälpa till med en ansökan berättade näringslivsutvecklaren Ingeli Gagner.

Genom att göra en energikartläggning kan företagen se var det finns möjlighet att sänka förbrukningen och därmed kostnaden. Företag med minst 300 MWh i energiförbrukning kan få stöd med 50 procent av kostnaden för att göra kartläggningen. Magnus Olander från Region Gävleborg informerade om energikartläggningsstödet som företagen kan söka.

Kort lektion i LED-teknik

Lars Lindqvist från företaget Functionlighting berättade om effektiv industribelysning och gav en kort lektion i LED-teknik. Sedan gick deltagarna runt tillsammans i två av Bergsjöverkens företagsbys hallar för att upptäcka eventuella energitjuvar. De energitjuvar som identifierades var lysrör av äldre modell, kvicksilverbelysning, mörka väggar, styrsystem för uppvärmningen samt en och annan springa i fasaden.

Information om solpaneler

Kvällen avslutades med att Johan Nilsson från JN Solar informerade om solpaneler. Han gav bland annat tips om hur man får maximal effekt av sina paneler och att de kan installeras på väggen, taket eller på en större yta på marken fri från skugga. Sommarens överproduktion av el kan säljas till en kommersiell elleverantör och på det sättet minskar kostnaden för vinterförbrukningen.

Lars Lindqvist från företaget Functionlighting berättade om varför det är viktigt att se över belysningen i sina lokaler. Foto: Ingeli Gagner

För mer information kontakta

Ingeli Gagner, näringslivsstrateg
0652-360 18, ingeli.gagner@nordanstig.se

Magnus Olander, projektledare
026-65 02 60, magnus.olander@regiongavleborg.se

Stöd för energikartläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.