MENY

2019-03-26

Satsning på rörelse i flera skolor

Idag sitter både många barn och vuxna alldeles för mycket. Det är bakgrunden till Rörelsesatsningen i skolan för årskurs F–6 som Riksidrottsförbundet står bakom. I vår kommun deltar Lönnbergsskolan, Ilsbo skola och Bringstaskolan i projektet som ska inspirera till mer rörelse under skoldagarna.

Det är viktigt att röra sig, men på vilket sätt? Ibland kan det behövas hjälp på traven. Pedagogerna på skolorna i projektet har gått en utbildning som innehåller tips på lekar och aktiviteter som innebär rörelse. Engagemanget bland lärarna är stort tycker Stina Skoglund som är Riksidrottsförbundets samordnare för projektet i Gävleborgs län.

– Det är viktigt att rörelse integreras i undervisningen eftersom det bidrar till goda hälso- och studieeffekter för skoleleverna, säger Stina Skoglund. Ett bra exempel på det är att ha ”rörelsepauser”. En rörelsepaus kan till exempel vara att stå upp och göra rörelser några minuter eller att dansa till en video på Youtube. Det handlar om att bryta stillasittandet och hitta det som är roligt!

Aktivitetsledare inspirerar

På raster får lärare och elever stöd av aktivitetsledaren Julia som kommer till skolorna för att leda aktiviteter och inspirera till rörelse vid två tillfällen per vecka. Till sin hjälp har hon en aktivitetsväska som bland annat innehåller fotbollar, hopprep, skumbollar, koner, ärtpåsar, sidensjalar och käppar till en hinderbana och en stor högtalare för musik.

– På Bringstaskolan har projektet varit igång en månad och jag vet att många elever är förväntansfulla när Julia ska komma. Samtidigt är det viktigt att vi inte tar ifrån eleverna deras egna lekar. Det vi vill göra är att inspirera dem till nya lekar, men också ge lärarna tips och lösningar. Rasten kan bli en kreativ stund, säger Stina Skoglund. Alla ska kunna vara med och det får inte bli tävling mellan eleverna.

Ilsbo skola samrabetar också med Bromangymnasiet i Hudiksvall. Därifrån kommer elever från LIU-programmet som är utbildade i rörelseförståelse och håller i rastaktiviteter för Ilsboeleverna en dag i veckan.

Målet med projektet är att skolorna själva ska ha en plan för rörelse som bygger på vad elever, lärare och rektorer tycker fungerar bra. Rörelseprojektet ska ge dem verktyg och en struktur att arbeta efter.

Elever ordnar rastaktiviteter

Maria Vahlsten är klasslärare för årskurs tre på Bringstaskolan. Där har eleverna i trean börjat ordna aktiviteter för de yngre barnen på rasterna.

– Vi har gjort upp ett schema de dagar som aktivitetsledaren Julia inte är på plats. De som är intresserade av att ordna aktiviteter skriver upp sig på schemat. Det har varit mycket dans och lekar, berättar Maria Vahlsten. Eleverna är jättepositiva och särskilt uppskattat är det när Julia kommer!

Ytterligare ett rörelseprojekt igång

Ännu ett projekt som ska få barn att röra sig mer är igång på två skolor i Gävleborg. Det finansieras av Region Gävleborg och pågår på Iggesunds skola och Gnarps skola som är pilotskolor. I det projektet arrangerar föreningar aktiviteter under eller i anslutning till skoldagen. Om projektet faller väl ut kommer fler skolor erbjudas att vara med.

190213, Skolbarn på  Skälbyskolan i Västerås leker på skolgården den 19 februari 2019.Foto: Anders Forngren / BILDBYRÅN / Cop 244

Foto: Anders Forngren / BILDBYRÅN / Cop 244

För mer information kontakta

Lotta Lindgren, bitr. rektor, Lönnbergsskolan och Ilsbo skola, 070-305 28 59

Anna-Lena Westrin, rektor, Bringstaskolan, 070-191 37 42

Gävleborgs Idrottsförbunds webbplats har slagits samman med SISU Idrottsutbildarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.