MENY

2019-03-04

Mångsidiga företagare bidrar till samhällsutvecklingen

Den 28 februari genomfördes årets tredje företagsbesök. Entreprenörsparet Eva Ericsson-Brusell och Tommy Brusell i Mellanfjärden fick besök av kommunalråd, oppositionsföreträdare, kommunens miljö- och klimatstrateg och näringslivskontoret.

Mellanfjärden har närmare 150 åretruntboende, men det är framför allt under sommarmånaderna som fiskeläget är riktigt levande med mängder av besökare och fritidsboende.

Eva Ericsson-Brusell och Tommy Brusell är sedan många år involverade i flera av byns verksamheter. De driver bland annat Restaurang Sjömärket, Hotell Mellanfjärden och Flätningsindustrin som tillverkar ventilationsfilter. Som mest har de sommartid ungefär 35 anställda i sina verksamheter.

– Vi är inte entreprenörer för att tjäna pengar, vi är det för att bidra till samhällsutvecklingen, säger Eva som är född i Mellanfjärden.

Företagar- och entreprenörsandan har gått i arv. Eva och Tommys son Lars driver LEAX Bygg som främst tillverkar förrådsbyggnader i attefall- och friggebodstorlekar med kunder över hela Sverige. Dottern Helena Brusell är initiativtagaren till Trolska skogen. Sammanlagt arbetar 65 personer i familjens verksamheter.

Startade restaurangen 1984

Eva och Tommy startade Restaurang Sjömärket redan 1984. Det är en välbesökt sommarrestaurang som vintertid är pub på lördagar dit är alla välkomna.

– Vi välkomnar alla, från barnvagn till rullator, säger Tommy. Så här i sportlovstider är det en del barnfamiljer och äldre par som stannar till en natt på hotellet halvvägs mellan Mälardalen och Åre.

Hamnmagasinet ligger nära restaurangen och vägg i vägg med hotellet. I byggnaden finns en butikslokal som hyrs ut till hantverkare och konstnärer och sommartid finns det en närbutik öppen och föreställningar ges i teatern.

Samarbete ledord

Både Eva och Tommy tycker att det är viktigt att lyfta fram det som är positivt – samarbete är ledordet i paret Brusells entreprenörsgärning. Med paketerbjudanden för besökare samarbetar de med Sörfjärdens golfbana, kocken delar de med Hassela Ski och Brobergs Buss skjutsar besökare till och från pubkvällarna.

Eva och Tommy arbetar ständigt med att utveckla sina verksamheter. Nu planerar de att sätta upp laddningsstolpar eftersom allt fler besökare kör elbil. De vill också montera solpaneler på hustaken.

Viktigt att ta vara på entreprenörerna

Eva startade Bokningscentralen för att underlätta samarbete om uthyrning av rum. Det initiativet ledde så småningom till att föreningen Nordanstig Turism med medlemmar från företag i besöksnäringen bildades. Kommunens entreprenörer är viktiga säger Eva och Tommy och har ett budskap till politikerna:

– Ta vara på kommunens entreprenörer så att de inte ger upp och drar någon annanstans!

Från vänster syns Ola Wigg, kommunalråd, Anna Hesselgren-Heijbel, miljö- och klimatstrateg, Tor Tolander, oppositionsföreträdare, Ingeli Gagner, näringslivsutvecklare, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Samhällsutveckling och Kommunikation, Eva Eriksson-Brusell och Tommy Brusell, företagare och Stig Eng, kommunstyrelsens vice ordförande. Foto: Barbro Björklund.

För mer information kontakta

Barbro Björklund, näringslivsutvecklare
0652-360 16, barbro.bjorklund@nordanstig.se