MENY

2018-12-08

Nya tidtabeller och Närtrafik

Från och med söndag den 9 december gäller nya tidtabeller för kollektivtrafiken i vår kommun och resten av länet. Två andra nyheter är att vissa av SJ:s tåg nu kommer att göra stopp i Gnarp och att Närtrafik införs i Nordanstig från och med den 10 december.

Ändringar i tidtabeller

Tågavgångarna kommer att spridas bättre över dygnet på sträckan Gävle–Sundsvall, men det blir färre X-tåg längs med kusten eftersom SJ tar över turer. En positiv nyhet är att några av SJ:s tåg nu kommer att göra stopp i Gnarp vilket betyder en direktförbindelse till Stockholm från Nordanstig. Tåg mot Stockholm kommer att stanna i Gnarp må–fre kl. 13.28 och på söndagar och helger kl. 15.10. Mån–fre stannar tåg som kommer från Stockholm i Gnarp kl. 07.06 och 11.32. På söndagar och helgdagar kommer tåg från Stockholm att stanna i Gnarp kl. 13.29. På SJ:s webbplats finns information om resealternativ och priser.

När det gäller bussarna kommer linje 29 från Hudiksvall, som tidigare vände i Årskogen, nu gå till Sundsvall på vardagar. På lördagar och söndagar kommer linje 29 att trafikera sträckan Gnarp–Hudiksvall. Buss 329 dras däremot in.

– X-Trafik har en begränsad summa pengar att använda för kollektivtrafiken. De förändringar som görs nu blir bättre för många, men sämre för några. Det är svåra avväganden att göra, men det är inte rimligt att satsa det mesta av pengarna på in liten grupp resenärer och låta det bli sämre för flertalet, säger Hans-Åke Oxelhöjd, enhetschef på Samhällsutveckling och kommunikation. Därför har vi accepterat den här lösningen från kommunens sida.

Närtrafik

Den 10 december införs Närtrafik i Nordanstigs kommun. Närtrafik är ett komplement till den ordinarie linjetrafiken för dem som vill resa från adresser som ligger mer än två kilometer från en busshållplats. Trafiken är anropsstyrd och körs med taxi efter olika ”linjer” som alla har egna tidtabeller med cirkatider. Måndag–fredag körs flera turer per dag till och från en förbestämd knutpunkt. Tidtabellerna finns på X-trafiks webbplats.

Resor med Närtrafik bokas senast två timmar innan avgång på telefon eller app och priset är detsamma som ordinarie pris i linjetrafik. Bara om man köper en biljett med byte till buss eller tåg blir det en zon dyrare än ordinarie pris. På X-Trafiks webbplats finns resevillkoren för resor med Närtrafik.

X-tåget vid järnvägsstationen i Gnarp