MENY

2018-11-16

Boerje Bohlin har avlidit

Boerje Bohlin, mångårig kommunpolitiker och lokalhistorier, har avlidit 75 år gammal.

Själv sa Boerje att han ägnat halva livet åt Ersk Mats-gården, och den gamla finngården var ett av hans stora intressen.

Ett annat intresse var för språk och det blev också hans yrke. Boerje arbetade vid Stockholms universitet. Han översatte ett stort antal böcker och filmer från holländska, bland annat Astrid Lindgren-pristagaren Guus Kuijers barnböcker, och prisades för sina översättningar.

"Saknar alltid Bergsjö"

Boerje talade alla de stora världsspråken, men var också flytande i frisiska, nederländska, ryska och ukrainska. Ständigt på resande fot fick han en gång frågan om han inte saknade Sverige.

Boerjes svar säger en del om hur han kände för sin bygd: ”Nej, jag saknar aldrig Sverige. Men jag saknar alltid Bergsjö.”

Stipendium i hans namn

I samband med Bergsjöbygdens 70-årsjubileum beslutade årsmötet att instifta ett kulturstipendium i Boerje Bohlins namn. Bergsjö Hembygdsförenings kulturstipendium delas ut vartannat år till en person som utfört en kulturgärning inom Bergsjö socken.

– Boerje spelade en viktig roll i vår kommun, kanske framför allt för det kulturella livet. Hans insatser för bevarandet av Ersk Mats-gården var ovärderliga. Han kommer att vara saknad, säger partivännen och kommunstyrelsens ordförande, Monica Olsson.

Boerje Bohlin bakar hällbröd

Boerje Bohlin bakade gärna hällbröd, som här i Ersk-Matgårdens bakstuga. Foto: Lars Larsson

För mer information kontakta

Webbredaktionen
0652-360 00 växel