MENY

2018-10-11

Skapande skola med Cirkus Cirkör får barnen att våga

Under oktober månad är Cirkus Cirkör på besök och har workshops med eleverna i våra skolor. De får bland annat prova på trapetskonster, jonglering och att gå på lina.

Besöket av Cirkus Cirkör finansieras genom Skapande skola 2018. Skapande skola är ett statligt bidrag som fördelas ut av Kulturrådet och riktar sig till grundskolans årskurs F–9, förberedelseklass och särskola. Idén med Skapande skola är att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och ges möjlighet till mer eget skapande.

Workshop med cirkuskonster

Den här dagen är det elever från Gnarps skola och Ilsbo skola som kommit till Gnarpsviljan för att prova på olika cirkuskonster. Tidigare i veckan var de här och fick se en presentationsshow med cirkuspedagogerna från Cirkus Cirkör. Nu är det workshop och eleverna ska prova på olika konster själva.

Cirkuspedagogerna visar och hjälper barnen att göra rätt. Att jonglera eller gå på lina kräver tålamod, men barnen är både modiga och duktiga. Alla gör sitt allra bästa.

Noah och Tindra går i fyran på Ilsbo skola. När workshopen är slut är de överens om att jongleringen var roligast:

– Det var svårt, men kul, säger Noah.

Många workshops för att alla ska kunna delta

Totalt arrangeras 24 workshops i Gnarpsviljan för eleverna. Jenny Klarin Högström är lärare på Ilsbo skola och var med när årskurs 2–3 fick prova på cirkus.

– Skapande skola är en möjlighet för oss som arbetar i skolan och våra elever att få ta del av och inspireras av verksamheter utanför skolans väggar. I år fick både barn och vuxna prova på saker som vi trodde att vi inte kunde. Tack vare inspirerande cirkuspedagoger fick vi utmana oss själva och se att vi kan så mycket mer än vad vi tror. Skapande skola skapar alltid ringar på vattnet som vi kan spinna vidare på i undervisningen, säger Jenny Klarin Högström.

Det krävs både balans och styrka när man är akrobat.

För mer information kontakta

Anna Michiels, rektor på Bergsjö skola
072-506 92 05, anna.michiels@nordanstig.se