MENY

2018-10-11

Nior får prova på arbetslivet

Den här veckan är eleverna i årskurs nio på Bergsjö skola på prao (praktisk arbetslivsorientering). Max och Jacob är på ICA Bergsjöhallen där de bland annat hjälper till att packa upp varor.

Sedan den 1 juli 2018 är prao obligatoriskt. Eleverna i åttan och nian ska vara ute på prao sammanlagt tio dagar. Åttorna kommer att ha sin prao i vår.

Innan prao-perioden ska eleverna genom undervisningen få kunskap om olika yrken, rättigheter och skyldigheter i arbetslivet, arbetsmiljöfrågor och hur man söker ett arbete. Tanken är att de ska vara väl förberedda när de kommer till arbetsplatserna och sedan ha med sig erfarenheten de får under prao-perioden när de i framtiden ska välja utbildning.

Bra att få en inblick i arbetslivet

Max och Jacob tycker att det är kul att prova på butiksarbete. De kontaktade ICA Bergsjöhallen själva och frågade om de fick komma på prao.

– Det är bra att få en inblick i hur det är att jobba, säger Max. Allt är nytt. Det är roligast att packa upp vanliga varor. Det är lite mer omständligt att packa upp kylvaror!

Just nu bygger ICA Bergsjöhallen om och det är full aktivitet i butiken. Varorna står inte där det brukar, ny inredning ska monteras och det är inte riktigt som det brukar vara varken för kunder eller personal. Marina Hellman är handledare för Max och Jacob:

– Vi tar emot prao-elever när vi har tid och möjlighet. Den här gången blir det lite annorlunda prao än vad det brukar vara på grund av ombyggnationen, säger Marina.

Prao ger kontakter och erfarenheter

Marina tycker att det är bra att träffa ungdomarna och lära känna dem och ibland har prao-perioden lett till sommarjobb.

– Det är absolut viktigt med prao, säger Marina. Man behöver veta hur det är i arbetslivet och det är inte alla som har sommarjobb och får erfarenhet på det sättet.

Marina menar också att det är bra att eleverna själva tar kontakt och gör sin prao på en arbetsplats som de är intresserade av. Det är något som både Max och Jacob håller med om.

Jacob och Max gör sin praoperiod på Bergsjöhallen. Marina är deras handledare.

För mer information kontakta

Annette Åström, studie- och yrkesvägledare
070-376 87 85, annette.astrom@nordanstig.se