MENY

2018-10-07

Färgsprakande invigning av Greiberutställningen

Det började som en stor donation till Nordanstigs kommun 2017. Nu har utställningen ”Här är Gunnar” invigts inför ett 90-tal besökare i Bergsjögården.

Konstnären och curatorn Jöran Österman har katalogiserat merparten av de drygt 1 000 verk som Nordanstigskonstnären Gunnar Greiber och hustrun Else Nyström Greiber donerade till kommunen. Jöran Österman har också ansvarat för den utställning av Gunnar Greibers konstnärskap som nu visas på åtta platser runt om i kommunen.

"Rikt kulturliv"

Jöran Österman öppnade lördagens vernissage i Kulturhuset Bergsjögården genom att hälsa välkommen innan regionrådet Alf Norberg och kommunalrådet Monica Olsson invigde utställningen. Monica Olsson konstaterade att Nordanstig har ett mycket rikt kulturliv som tyvärr inte visar sig i den riksjämförande statistik som emellanåt dyker upp i medierna.

Färgsprakande måleri

Lördagens besökare bjöds på tilltugg till Gunnar Greibers färgsprakande måleri. Av de donerade konstverken är en del målade på duk, men många är masonitepannåer. I Bergsjögårdens utställning varvas målningar med citat från Gunnar Greiber:

”Jag brann av lust för färg, det har jag alltid gjort. När jag började som trädgårdsarbetare njöt jag av att titta på alla vackra färger som blommorna har.”

Utställningen ”Här är Gunnar” visas på biblioteken fram till 2 november. Tiderna för utställningarna i Langsbo konsthall, Bergsjögården, Grängsjö och Vattlångs gamla skolor finns i länken nedan.

Läs mer om Gunnar Greiber och den stora donationen här på vår webbplats

Curatorn och utställningsansvarige Jöran Österman hälsade välkommen till utställningen "Här är Gunnar". Foto: Barbro Björklund

För mer information kontakta

Jöran Österman, curator
070-635 33 36