MENY

2018-09-12

Bättre hälsa hos äldre med dygnsmatkasse

Enligt Socialstyrelsen riskerar 30 procent av den äldre befolkningen i Sverige undernäring eller är redan undernärda. Under våren genomfördes ett projekt inom hemtjänsten i Nordanstig där fem äldre fick kompletta matkassar för dygnets alla timmar hemlevererade. Utvärderingen visar på positiva resultat.

Anledningen till att många äldre lider av undernäring är att de helt enkelt får i sig för lite mat. Karin Henningsson är kostchef och beskriver problemet:

– När man bli äldre är det viktigt att få små måltider spridda över dygnet. Nattfastan, alltså den tid på natten när man inte äter något, ska inte vara längre än elva timmar. Äter man mer sällan börjar kroppen bryta ner det egna proteinet.

Idén kläcktes vid rundabordssamtal

Idén till en dygnsmatkasse för att få de äldre att äta mer och bättre kläcktes vid ett rundabordssamtal om äldrematen i Almedalen 2017. Karin Henningsson tog med sig idén hem till Nordanstig och fick klartecken att testa i liten skala inom hemtjänsten. Projektet fick namnet ”Nordanstig med mersmak” och har finansierats av Kost och Städ och hemtjänsten inom ramen för den befintliga budgeten.

Tolv veckor lång testperiod

Under tolv veckor fick fem äldre personer varje dag en kylväska med sju färdiga måltider. Måltiderna var varierade, lite mindre och proteinrika och menyerna planerades löpande av personalen på Hagängsgården som tillagade maten. Nutritionsdagbok fördes under de tolv veckorna.

Alla deltagare hade extra hemtjänst och hjälp av hemsjukvården och deltog frivilligt i projektet. De fick betala totalt 100 kronor per dag för lunch och middag och kommunen stod för den resterande kostnaden på 50 kronor per dygnskasse.

Positiva resultat

Utvärderingen visar på flera positiva resultat som viktuppgång och att personerna blev piggare och klarade av fler saker själva jämfört med tidigare. Karin Henningsson menar att det skulle innebära många fördelar om alla äldre i kommunen erbjöds dygnsmatkassen.

– Även om det kostar mer med maten så skulle det kompenseras av minskade vårdkostnader, säger Karin Henningsson. När närings- och energiintaget ökar så minskar risken för fallolyckor och den sjukhusvård som det oftast innebär.

Vid nästa kommunfullmäktigesammanträde kommer utvärderingen av projektet att presenteras och de förtroendevalda får möjlighet att provsmaka måltiderna som levererats i dygnsmatkassen.

För mer information kontakta

Karin Henningsson, kostchef
0652-361 64, karin.henningsson@nordanstig.se