MENY

2018-09-11

Upplev natur och historia på Vallstigen

Den nästan sex mil långa Vallstigen mellan Hassela och Norrfjärden följer mycket gamla vandringsleder. Leden har ställts i ordning under 2018 och ger möjlighet till trevlig vandring och fina naturupplevelser nu när det blivit höst.

Det finns ett fyrtiotal informationsskyltar som berättar om de olika platserna längs sträckan. På skyltarna finns information om fäbodvallarna, geologi, djur, natur och andra sevärdheter.

På 14 platser utmed stigen finns eller har det funnits fäbodvallar. Nu finns det förutom vallstugor också raststugor, vindskydd och enklare rastplatser med bänkar för den som vill stanna och ta en paus. På den välbevarade Västansjövallen finns 12 bostugor och en av dem fungerar som raststuga. Västansjövallen har ett stort kulturhistoriskt värde och är riksintresse precis som Åsvallen och Vallenbodarna.

– Vallstigen är en av våra vackra leder från inland till kustland. Vi har märkt en ökad efterfrågan från våra besökare när det gäller att vandra, kortare eller längre sträckor. Därför är det särskilt roligt att nu kunna erbjuda Vallstigen som ger möjligheter till fina kultur- och naturupplevelser, säger Barbro Björklund på Turism och Näringsliv.

På flera ställen går det bra att parkera och sedan vandra delar av sträckan. Mer information finns i en broschyr om Vallstigen som går att hämta på turistbyrån i Jättendal, i kommunhuset och näringslivskontoret i Bergsjö.

Projektet att ställa i ordning Vallstigen har kunnat genomföras med hjälp av statsbidrag och ideella arbetsinsatser. Det praktiska arbetet har utförts av de sociala företagen Benefact och Naturkompetens. Ulf Sundblad har varit projektledare.

För mer information kontakta

Upplev Nordanstig
0652-361 10, info@upplevnordanstig.se