MENY

Snart Grön flagg på Bergsjö skola

På Bergsjö skola har ett tiotal elever jobbat med Grön flagg på Elevens val det senaste året. Eleverna har fått lära sig mer om miljöfrågor och jobbat aktivt tillsammans för att föreslå och genomföra miljövänliga lösningar i den egna skolan. På Bergsjö skola har det bland annat lett till att plastmuggarna på kafeterian ersatts med riktiga glas.

Grön Flagg är ett undervisningsverktyg från Håll Sverige Rent som skolor och förskolor kan använda för att lära ut hållbarhetsfrågor. Genom att sätta upp mål och uppnå dem får skolan sedan hissa Grön flagg som ett kvitto på att man bedriver ett aktivt miljöarbete. I Nordanstig kommer nu två grundskolor, Ilsbo och Bergsjö, och två förskolor, Ilsbo förskola och Villervallan i Gnarp, att ha Grön flagg.

En mer miljövänlig skola

Grön flagg är ett sätt att göra skolan mer miljövänlig säger Julia som går i nian på Bergsjö skola.

– Grön flagg synliggör miljöfrågorna. Vi har fått jobba mot både nationella och internationella miljömål, berättar Julia. Jag valde Grön flagg på Elevens val för att jag är intresserad av miljöfrågor och av att kunna förändra på skolan och på ett större plan.

Och förändrat har gruppen gjort. Ett mål som eleverna hade var att minska plastanvändningen. I kafeterian har plastmuggarna ersatts av glas, något som blev både billigare och bättre. Alla har varit mycket positiva till förändringen. Tidigare var soptunnan i kafeterian full mest hela tiden och nu behöver den bara tömmas en gång i veckan.

Sopsortering i kafeterian

En annan förändring var avfallssortering i kafeterian. Det fanns inte tidigare och eleverna funderade på hur det skulle kunna lösas praktiskt. De skissade på en sorteringslösning som först blev en skalenlig modell i kartong innan den byggdes av spillbitar i trä från slöjden. Det enda material som behövde köpas in var ett hänglås.

En annan idé som gruppen hade var att bygga en kompost, men den åtgärden får vänta. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med tid för att genomföra den.

Viktigt med realistiska mål

Anneli Persson Bäck är lärare i matte, NO och teknik och den som hållit ihop arbetet med Grön flagg. Hon menar att det är viktigt att ha realistiska mål när man jobbar med Grön flagg så att de hinner genomföras.

– Projektet har löpt på bra, säger Anneli Persson Bäck. Har man realistiska mål så blir det mycket roligare. Nu i september blir årskurs 7–9 klara med sina projekt och årskurs 4–6 har precis börjat jobba med Grön flagg och kommer att sätta upp nya mål för vad de vill göra.

Nu väntar certifiering och flagghissning. Moa, Julia, Cia, Alice och Viktoria som alla går i nian är helt eniga om att andra skolor också borde vara med. Det är viktigt att man gör något för miljön.

Håll Sverige Rent har drivit Grön Flagg sedan 1996 och idag är 2 200 skolor och förskolor runt om i landet anslutna.

För mer information kontakta

Anneli Persson Bäck, lärare Ma/NO/Te
0652-360 43, anneli.persson-back@nordanstig.se