MENY


Vi uppmärksammar Ukrainas självständighetsdag

Den 24 augusti är Ukrainas självständighetsdag. Vi uppmärksammar dagen för att visa vårt stöd och vår solidaritet med Ukraina.

I dag är det på dagen sex månader sedan Ryssland inledde sin militära invasion av Ukraina. Den 24 augusti är också Ukrainas självständighetsdag.

Stöd och solidaritet

Hade vi haft en ukrainsk flagga i kommunens förråd hade vi hissat den i dag för att visa vårt stöd och vår solidaritet med Ukraina. Nu har vi tyvärr inte någon, men stödet och solidariteten finns här!

– Vi uppmärksammar Ukrainas självständighetsdag för att tydligt markera att Rysslands invasion av Ukraina är fullkomligt oacceptabel, säger kommunstyrelsens ordförande, Ola Wigg.

Under det senaste halvåret har många nordanstigare engagerat sig till stöd för ukrainarna – både till dem som valt att stanna och till de som flyr.

Fint samarbete

Nu ser vi också att Migrationsverkets anvisningar når vår kommun. Sju familjer eller konstellationer har kommit eller är på väg till oss, sammanlagt 24 personer varav en del barn där några nu går i introduktionsklass i Bergsjö.

Vi har ett fint samarbete med frivilliga, exempelvis har Röda korset mött upp med matkassar och andra förnödenheter. Vi jobbar också uppsökande till de vuxna för att fånga deras intressen och matcha dem mot föreningsaktiviteter och liknande.

Låt oss fortsätta att visa vår solidaritet med Ukrainas folk och hjälpas åt att välkomna dem som nu söker skydd hos oss!

Initiativ från Ukrainska ambassaden

Förfrågan till kommuner och regioner om att uppmärksamma självständighetsdagen har gått ut från den ukrainska ambassaden, via organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Det är i grunden ett globalt initiativ som utgått från Ministry of foreign Affairs of Ukraine.

Närbild av en vajande ukrainsk flagga.