För att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är mycket hög ändrar nu Folkhälsomyndigheten förhållningsreglerna om att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk.
Smittspridningen av covid-19 är mycket hög och fortsätter att öka, liksom belastningen på hälso- och sjukvården. Smittspridningen leder också till att fall inom äldreomsorgen ökar och därmed behovet av att ytterligare stärka skyddet för de som riskerar allvarligast konsekvenser av covid-19.
Bland annat den så kallade familjekarantänen påverkar vårdens och kommunernas möjligheter att bemanna både inom omsorgen och skolan.
Folkhälsomyndigheten bedömer att ett antal förändringar och undantag – som inte väsentligen ökar risken för smittspridning – nu behöver göras i förhållningsreglerna om att stanna hemma när man själv eller någon i hushållet är sjuk.
Tiden för att stanna hemma från arbete och skola när någon är sjuk i hushållet kortas till fem dagar, räknat från det att personen i hushållet fick symtom. Även i fortsättningen gäller att man ska ha varit återställd inklusive feberfri i 48 timmar.
Följande grupper undantas också från regeln om att stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet är sjuk:
Samtidigt omprioriteras PCR-testningen till bland annat hälso- och sjukvård och till äldreomsorgen, vid medicinska behov samt personer med symtom vars arbete kräver fysisk närvaro och elever i grund- och gymnasieskolan.
För ovaccinerade gäller särskilda råd.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.