MENY


Vaccination mot covid-19 gör skillnad

Andelen ovaccinerade som behöver sjukhusvård är mångdubbelt fler än bland vaccinerade. Det visar att vaccin mot covid-19 räddar många liv, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vaccinationsinsatsen mot covid-19 har pågått i över ett år. Det är tydligt att vaccinationen bidrar till minskad allvarlig sjukdom och död. Det är viktigt att vaccinera sig mot covid-19 och sedan ta sin påfyllnadsdos för ett fortsatt gott skydd mot sjukdom.

Vaccin ger bra skydd

Jämförelser av den ovaccinerade gruppen i befolkningen med den vaccinerade gruppen, visar att risken för att bli allvarligt sjuk i covid-19 och behöva vårdas på sjukhus är mycket större för ovaccinerade personer. Det visar i sin tur hur viktigt det är med vaccinationen mot covid-19.

De godkända vaccinerna ger ett mycket bra skydd mot allvarlig covid-19. Men denna skyddseffekt är begränsad i tid. En påfyllnadsdos bibehåller ett högt skydd mot allvarlig sjukdom och död vilket även gäller omikronvarianten.

Orolig inför vaccinationen?

En del känner sig tveksamma inför vaccinationen. Därför har Folkhälsomyndigheten samlat fakta om de frågor som många undrar över inför sin vaccination mot covid-19. Det handlar om vaccinernas effekt och säkerhet och varför alla som kan bör vaccinera sig. Även du som haft covid-19.

Nästan tio miljarder vaccindoser har nu delats ut världen över, med mycket få allvarliga biverkningar.

Läs mer om varför vaccinet gör skillnad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här går du tillväga för att vaccinera dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilden visar  hur en person får en spruta i armen.