MENY


Skärpta restriktioner efter rekordsmittan

Nu ökar allvarlig sjukdom kraftigt bland ovaccinerade och läget är mycket ansträngt i sjukvården. Folkhälsomyndigheten trycker hårt på behovet av att fler vaccinerar sig.

Risken för svår sjukdom och död på grund av covid-19 är tolv gånger högre för ovaccinerade personer, och antalet allvarligt sjuka i gruppen ökar nu. Andelen fullvaccinerade i slutenvård är däremot fortsatt låg. Både regeringen och Folkhälsomyndigheten betonar därför vikten av att människor fullvaccinerar sig.

Uppmaningen gjordes under måndagens information där nya restriktioner presenterades med anledningen av att smittspridningen når nya rekordnivåer.

Maxtak för privata sammankomster

Från och med onsdag 12 januari ska alla som kan arbeta hemifrån, krogar med serveringstillstånd ska stänga senast 23.00 och vuxna uppmanas att begränsa sina kontakter inomhus, i klartext handlar det om att undvika fester och större sociala sammankomster.

Allmänna sammankomster inomhus med fler än 20 deltagare tillåts bara om deltagarna sitter ner i sällskap om max åtta personer. Det ska också vara minst en meter mellan sällskapen. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis i tillägg till övrig reglering.

Deltagartaket vid privata sammankomster föreslås sänkas till 20 personer, vilket påverkar vår verksamhet vid Bergsjögården. Förslaget kräver dock regeringens formella godkännande. Sedan tidigare gäller kravet på tio kvadratmeter yta per besökare i lokalerna med undantag för evenemang som riktar sig till barn och unga.

"Följer utvecklingen"

Kommunens krisledningsgrupp analyserar nu de nya riktlinjerna och den kraftigt ökade smittspridningen. Målsättningen att skydda de allra svagaste kvarstår, skärpta rekommendationer vid till exempel besök i våra särskilda boenden, kan inte uteslutas.

– Vi följer utvecklingen och fortsätter den beredskap vi haft under hela pandemin. Jag vill återigen uppmana alla som ännu inte vaccinerat sig med sina två doser att göra det. Och att fullvaccinerade tar sin tredje dos. Alla, inte minst vårdens personal, vinner på det, säger kommunchef Erik Hedlund.

Läs om de nya restriktionerna hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild från ett snöigt Bergsjö med texten "Nytt om corona" i förgrunden.