MENY


Covidsmittan når nya rekordnivåer

Vart femte covidtest är nu positivt och aldrig tidigare har så många smittats på ett dygn som nu. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som kan att vaccinera sig.

Under det senaste dygnet har ytterligare drygt 17 300 personer i Sverige bekräftats vara smittade med covid-19. Aldrig tidigare under pandemin har så många nya fall rapporterats under ett enda dygn i Sverige. Bakom den snabba smittspridningen ligger den nya virusvarianten omikron.

Prognosen är att smittvågen kulminerar först i mitten eller i slutet av januari.

Viktigt att testa sig

Även i vårt län ökar smittspridningen kraftigt. För närvarande vårdas 16 patienter med covid-19 i länet, varav fem på intensivvårdsavdelning.

Shah Jalal är Region Gävleborgs smittskyddsläkare och han uppmanar nu till ökad vaksamhet för symtom på covid-19 och påminner om vikten av att alltid testa sig vid symtom.

– Utvecklingen tyder på att färre människor provtar sig i teststationerna som finns i länet. Smittspridningen har ökat mycket den senaste tiden och risken att smittas av covid-19 har blivit större, samtidigt som symtomen kan vara diskreta. Jag ber alla att provta sig vid symtom och följa rekommendationerna så vi kan få ner smittan, säger Shah Jalal.

Skyddar mot svår sjukdom

Folkhälsomyndighetens statistik visade på onsdagen att ett av fem covidtest nu är positivt. Myndigheten betonar återigen att alla som har möjlighet bör vaccinera sig mot covid-19. Vaccinet ger ett bra skydd mot svår sjukdom och död.

Regeringen gav på onsdagen också klartecken till Folkhälsomyndigheten att införa vaccinationsbevis i fler sammanhang, som på restauranger, serveringsställen, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser, platser för privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik.

Skulle myndigheten välja att utöka användningen av vaccinationsbevis kan det ske från 12 januari.

Graf över smittspridningen av covid-19 dör kurvan stiger brant uppåt.

Grafik: Folkhälsomyndigheten