MENY


Nya covidråd införs omedelbart

Munskydd i kollektivtrafiken, undvika större samlingar inomhus och arbeta hemifrån där så är möjligt. Det är några av de nya rekommendationer som träder i kraft i morgon.

Med start redan 8 december inför Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer och åtgärder mot covid-19. Det är en ökad spridning i landet med viss påverkan på vården som tillsammans med kraftig ökning i omvärlden lett fram till beslutet.

Ännu saknar cirka 1,5 miljoner personer i Sverige skydd mot covid-19 genom vaccination. Det är ännu en orsak till de nya rekommendationerna. Åtgärderna införs med ett första steg för att minska risken för smittspridning. Skulle det behövas finns ytterligare två steg av åtgärder att ta till.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att:

  • hålla avstånd i offentliga miljöer, särskilt inomhus.

Alla vuxna rekommenderas att:

  • undvika trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt,
  • använda munskydd i kollektivtrafiken om trängsel inte kan undvikas.

Arbetsgivare rekommenderas att:

  • Underlätta för anställda att vaccinera sig.
  • Informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.
  • Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum.
  • Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.
  • Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.

Inför kommande högtider

Lucia-, jul- och nyårsfiranden kan enligt Folkhälsomyndigheten genomföras om åtgärder vidtas för att minska risken för smittspridning. Om alla vuxna är vaccinerade och alla är friska finns inga skäl att avråda från julfirande med släkt och vänner.

De allmänna råden till vuxna ovaccinerade gäller fortfarande: Den som inte är vaccinerad bör hålla avstånd till andra. Som ovaccinerad bör man särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer 70 år och äldre. Ovaccinerade bör även undvika alla platser med trängsel i både offentlig och privat miljö.

Läs mer om de nya rekommendationerna hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Animerad bild av tre coronavirus med texten "Nytt om corona" i förgrunden.