MENY


Nya föreskrifter och allmänna råd

Från den 1 december införs möjligheten för arrangörer av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare att använda vaccinationsbevis som en del i smittskyddsåtgärderna. Hos E-hälsomyndigheten kan alla som är fullt vaccinerade skaffa sitt vaccinationsbevis.

Detta gäller från 1 december

Från den 1 december gäller nya föreskrifter och allmänna råd från Folkhälsomyndigheten om särskilda begränsningar för att förhindra covid-19. Dessa riktar sig till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och ytterligare verksamheter och omfattar miljöer där många människor träffas.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer kan använda vaccinationsbevis eller tillämpa mer omfattande smittskyddsåtgärder. Om de använder vaccinationsbevis behöver de ändå följa de grundläggande smittskyddsåtgärderna. De handlar bland annat om att sätta upp information om hur smittspridning kan undvikas, ge möjlighet till handtvätt och informera personal.

Genom att kräva vaccinationsbevis av deltagare kan en arrangör fortsätta att bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare. Förutom att visa upp giltigt vaccinationsbevis behöver besökarna även identifiera sig med giltig legitimation. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis.

Förutsättningar för att få vaccinationsbevis

Vaccination kommer vara förutsättningen för ett bevis och kan inte ersättas med bevis på genomgången infektion eller negativt test. Med vaccinerad i Sverige menas en person som tagit minst två doser vaccin. Det ska också ha gått minst två veckor sedan den andra dosen. Personer som inte vaccinerat sig eller endast tagit en dos räknas som ovaccinerade och kan inte få vaccinationsbevis.

Så hämtar du ditt vaccinationsbevis

Den som har e-legitimation laddar ner ett digitalt vaccinationsbevis direkt till telefonen eller datorn från E-hälsomyndighetens webbplats. Den som saknar e-legitimation eller folkbokföringsadress kan ladda ner en blankett istället. Den som saknar tillgång till dator och internet kan ringa E-hälsomyndigheten och beställa en blankett, 010-458 62 00.

www.ehalsomyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publik framför scen. Text "Nytt om Corona".