MENY


Stanna hemma sju dagar vid smitta i hushållet

Alla som delar hushåll med en person som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och testa sig för covid-19. Folkhälsomyndighetens uppmaning gäller både vaccinerade och ovaccinerade och oavsett om man har symtom eller inte.

När någon är sjuk i covid-19 är det vanligt att man smittar övriga i hushållet. Vaccinerade blir ibland smittade genom de nära och långvariga kontakter som sker mellan personer i samma hushåll, även om det är vanligare att ovaccinerade smittas.

Vaccin mot covid-19 ger ett bra skydd mot sjukdom och minskar risken för en stor smittspridning. Det är därför viktigt att fler vaccinerar sig, det skyddar mot att föra smitta vidare och mot allvarlig sjukdom.

Viktigt att testa sig

När en person testar positivt för covid-19 får de som bor i samma hushåll förhållningsregler om att stanna hemma i sju dagar räknat från den dag personen i hushållet som testat positivt provtog sig. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer, oavsett om man har symtom eller inte och oavsett ålder.

Alla rekommenderas också att testa sig. Den som har symtom rekommenderas att testa sig direkt då symtomen uppstår. Den som saknar symtom testar sig istället fem dagar efter det att personen i hushållet som testat positivt provtog sig. Barn som ännu inte börjat förskoleklass behöver inte testa sig, men ska stanna hemma.

Personer som har haft konstaterad covid-19 under de senaste sex månaderna är undantagna från rekommendationen att stanna hemma och testa sig om någon i deras hushåll testar positivt.

Läs om nya förhållningsreglerna hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om egenprovtagning vid symtom på covid-19 (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se: Så här vaccinerar du dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyhetsbild corona, nytt om corona infälld på yta med kommunens logotyp.