MENY


Testa dig – även om du är vaccinerad

Från och med i dag uppmanas alla som upplever symtom på covid-19 att testa sig – även de som är vaccinerade. Rekommendationen gäller personer från förskoleklass och äldre.

Anledningen är att smittspridningen i länder runt om i Europa nu ökar. Även i Nordanstig ses en ökning av andelen positiva provsvar under de senaste sju dagarna.

Folkhälsomyndigheten bedömer att en återupptagen testning ger regionerna möjlighet att upptäcka också mindre förändringar i utbredningen och att fler smittkedjor då kan brytas.

– Jag uppmanar alla att noga överväga att vaccinera sig. Det är den snabbaste vägen ut ur den här pandemin som det ser ut i dag. Genom att välja vaccin skyddar du dig själv och dina nära, säger Nordanstigs medicinskt ansvariga sjuksköterska, Anna Finnström.

Det är fortsatt mycket viktigt att den som har symtom på luftvägsinfektion liksom tidigare stannar hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter även vid negativt testsvar för covid-19. Anledningen är en omfattande spridning av RS-virus. Det gäller både barn och vuxna även om symtomen är milda, och det gäller även vaccinerade.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se: Så här vaccinerar du dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se: Lämna prov och få provsvar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Testkit för covid-19-smitta, med texten "Nytt om corona" i förgrunden.