MENY


Lättnader – men inte fritt fram

Från idag, den 15 juli, ändras ett antal restriktioner i covid-19-lagen. Utvecklingen i pandemin går åt rätt håll så regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer att ytterligare lättnader kan genomföras.

Smittspridningen minskar och allt fler vaccinerar sig viket gör det möjligt att införa ytterligare lättnader. Bland annat upphör begränsningarna kopplat till kollektivtrafik samt kravet att beräkna maxantal personer i en lokal baserat på kvadratmeter.

Större sällskap

Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel en fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. De nya reglerna gäller både inomhus och utomhus. Kravet på minst en meters avstånd till andra sällskap gäller fortfarande.

På restaurang inomhus gäller fortfarande restriktionen om att ett sällskap får vara högs åtta personer och att det ska vara minst en meter mellan sällskapen.

Flera restriktioner kvarstår

Även om kvadratmeterbegränsningen som styrt hur många personer som samtidigt får vistas på en viss plats, till exempel en butik, ett gym, en nöjespark eller djurpark tas bort, så måste verksamheterna fortfarande vidta åtgärder för att undvika trängsel. Ansvaret för att detta följs ligger både hos verksamheten och den enskilde individen.

– Än är det inte fritt fram att göra som man vill. Lagen gäller fortfarande och det är upp till verksamhetsutövarna att ta reda på vad som gäller för det evenemang som man vill ordna, säger Anna Carlsson, Länsstyrelsen i Dalarnas län, som är nationell samordnare för länsstyrelsernas pandemitillsyn.

Var och en har fortfarande ansvar för att respektera och följa de restriktioner och allmänna råd som finns – oavsett om du är vaccinerad eller inte.

  • Stanna hemma vid symptom på covid-19.
  • Håll ett smittsäkert avstånd till andra människor och undvik trängsel.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant eller använd handdesinfektion.

Ytterligare anpassningar av smittskyddsåtgärder den 15 juli (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slänggunga på nöjesfält.