MENY


Utvidgad testning av symtomfria barn

Barn och elever ska stanna hemma från skolan om någon i familjen har covid. Nu vill Folkhälsomyndigheten att barn som kommit i kontakt med andra smittade ska testas – även om barnet saknar symtom.

Folkhälsomyndighetens vägledning för smittspårning kommer att uppdateras med ett avsnitt om smittspårning bland elever i skola och fritidsmiljö. Nytt är att elever i skola och fritids, i vissa situationer, ska provtas för covid-19, även om de inte har några symtom. Rekommendationen gäller för de fall den unga kommit i kontakt med andra bekräftade covidfall.

Stanna hemma vid sjukdom i familjen

Syftet med Folkhälsomyndighetens uppdatering är att snabbare kunna stoppa smittspridningen och förhindra utbrott. Symtomfria barn- och ungdomar kan fortsätta gå till skolan i väntan på provsvar, men bör avstå fritidsaktiviteter. Däremot gäller fortsatt att man ska stanna hemma även från skolan när någon i ens familj har covid-19.

Innan de nya rekommendationerna kan implementeras i smittspårningsarbetet kommer regionerna att behöva göra vissa anpassningar kring testningen.

Ingen ökad risk för skolpersonal

Samtidigt visar Folkhälsomyndighetens analyser att skolpersonal generellt inte har någon högre risk för att smittas än personer i andra yrkesgrupper som har kontakt med många människor, exempelvis serviceyrken. De har heller inte någon ökad risk för att drabbas av allvarlig sjukdom vid covid-19.

Du kan läsa mer om de nya rekommendationerna på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För mer information

Thomas Larsson, utbildningschef

0652-361 13, thomas.larsson@nordanstig.se

Närbild på coronatestkit med texten "nytt om corona" i förgrunden.