MENY


Hemmavaccinering för äldre igång

Hemsjukvården i länets kommuner kan nu vaccinera sina äldre patienter i hemmet sedan Pfizer ändrat rekommendationerna kring covidvaccinets hållbarhet och vid transport. I vår kommun påbörjades hemmavaccinering redan i går.

Tillsammans med Hofors kommun var vi i Nordanstig först ut med att vaccinera våra sköraste invånare i deras hem. Region Gävleborg ansvarar för covidvaccineringen i länet och meddelade den goda nyheten vid torsdagens presskonferens att vaccinet godkänts för transporter. Tidigare har Pfizer inte tillåtit transport av covidvaccinet efter att det tagits upp i sprutor. Även om Pfizer nu ändrat sina rekommendationer är det fortfarande stor försiktighet som gäller vid transport.

– Det känns otroligt bra att vi har fått den här möjligheten, det gör att vi kan öka hastigheten i vaccineringarna, säger Nordanstigs medicinskt ansvariga sjuksköterska, Anna Finnström.

Bara till hemsjukvårdade

Redan på onsdagen gjordes de första vaccineringarna av personer som bor i närheten av våra särskilda boenden. Att närboende hemsjukvårdade var först ut är för att hitta en modell för logistiken.

– Vi har vaccinerat 22 patienter med deras första dos och hoppas kunna ge sprutan till cirka 60 patienter inom tre veckor. Sedan måste vi övergå till att ge en andra dos till dem som fått en första dos. Sedan gör vi ny planering för de som återstår, säger Anna. Men det är många faktorer att tänka på, särskilt med tanke på årstiden och väderleken.

Vaccination i hemmet kan erbjudas äldre patienter som är inskrivna i hemsjukvård. Region Gävleborg har inlett en dialog med kommunerna för den praktiska planeringen kring genomförandet.

"Underlätta för de äldre"

– Några kommuner har redan lämnat klartecken och kan börja direkt. Det är mycket positivt att vi kan underlätta för de äldre personer som har svårt att ta sig till vaccinationsplatserna, säger Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör och vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Jessica Eriksson är apotekare vid läkemedelsenheten i Region Gävleborg. Hon välkomnar också möjligheten att använda Pfizers vaccin hemma hos äldre invånare.

– Fortfarande ska vaccinet hanteras mycket varsamt, både före och efter spädning. Det finns också en utmaning i att det bara är hållbart i sex timmar, men nu finns i alla fall stöd för att transportera vaccin uppdraget i sprutor, säger Jessica Eriksson.

För mer information

Anna Finnström, medicinskt ansvarig sjuksköterska
0652-362 35, anna.finnstrom@nordanstig.se

Bild av dosflaskor med texten "Nytt om corona" framför.