MENY


Känner du dig ensam och orolig?

Jul- och nyårshelgerna är inte förknippade med glädje och gemenskap för alla. Många känner sig extra ensamma runt högtider och coronapandemin skapar oro hos många. En del barn kanske helst hade sluppit jullov.

Det är normalt att känna sig orolig, ledsen eller stressad under en kris. Många känner oro för sin egen hälsa, livssituation och ekonomi. Som barn kan oron över att familjemedlemmar ska bli sjuka eller dö vara tung att bära. Det är därför viktigt att vi pratar med både vuxna och barn i vår närhet.

Om du som vuxen känner dig orolig eller ensam

Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på viruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress.

Hit kan du vända dig

För dig som känner att du behöver stöd, hjälp eller bara någon att prata med finns flera olika telefonlinjer och chatter att vända sig till.

Barn och unga som känner oro eller ensamhet

Det är mycket runt omkring oss som är annorlunda just nu. Trots att det snart är jullov och ledigt ska man inte hänga med kompisar utan bara umgås med sin närmsta familj. Ingen vet hur lång tid det kommer att ta innan allt kring coronaviruset lugnat sig. Det vi vet är att det inte alltid kommer att vara så här.

Det är jätteviktigt att vi alla följer råden om att tvätta händerna, stanna hemma om man känner sig det minsta sjuk och att hålla ordentligt avstånd till andra. Det är det enda sättet vi kan stoppa smittspridningen på.

Sluta inte umgås med kompisar – träffas digitalt

Det är är viktigt att göra saker som gör en glad. Det är därför betydelsefullt att du fortsätter prata med kompisarna och andra som är viktiga för dig, till exempel dina morföräldrar eller farföräldrar. Prata i telefon, via datorn, på en spelplattform eller på sociala medier.

Försök att tänka på positiva saker som händer, som alla roliga och nya saker du kan göra på internet och att vi människor faktiskt är bra på att hjälpas åt när det behövs.

Hit kan du vända dig om du vill prata med någon

Ett litet julgransljus brinner intill en guldfärgad julgranskula.