MENY
  • Startsida
  • / covid-19
  • / Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19


Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Nu rekommenderas även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra.

Covid-19-pandemin har inneburit stora påfrestningar för skolverksamheter, som har arbetat hårt med att anpassa verksamheten för att minska risken för smittspridning.

Folkhälsomyndigheten gör nu en förändring i rekommendationen förhållningsregler för hushållskontakter i den uppdaterade vägledningen för smittspårning: även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro så att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Folkhälsomyndigheten bedömer inte att denna åtgärd kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skola eller samhället i övrigt.

Folkhälsomyndigheten betonar att bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår. Personal i för- och grundskola har heller inte en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper.

Grundskolan och övriga obligatoriska skolformer samt förskolan är viktiga för barns och ungas utveckling och lärande. Både skolan och förskolan har en samhällsviktig funktion. Utgångspunkten i pandemin är att verksamheterna ska vara öppna och undervisning ska ske i skolan.

– Många verksamheter och personal har uttryckt oro och jag tycker att det är bra att Folkhälsomyndigheten är tydliga och ger oss vägledning. Nu kommer vi att få arbetsro, säger Thomas Larsson, utbildningschef.

För mer information

Frågor och svar om covid-19 på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilden visar ett barn som leker

Foto: Emma Jansson