MENY


Ska du ta prov för corona? Agera som du vore smittad

När du beslutat dig för att ta prov för corona måste du agera som om du har corona tills motsatsen är bevisad.

Du ska alltså följa de rekommendationer som gäller för en person som är smittad med corona tills det att du fått ditt provsvar. På 1177:s och Folkhälsomyndighetens webbplatser finns frågor och svar om testning och vilka rekommendationer du ska följa.

1177 – frågor och svar om provtagning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Folkhälsomyndigheten – frågor och svar om coronaviruset. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Provtagning för barn och unga pausas

Från 19 november kan barn och unga under 18 år inte längre boka egenprovtagning för corona. Provtagningen pausas en tid eftersom provtagningskapaciteten är begränsad och andra grupper behöver prioriteras. Statistiken visar att en låg andel av de diagnosticerade fallen av covid-19 i Sverige finns bland barn i åldern 0–19 år. Barn uppvisar oftast en mildare sjukdomsbild än vuxna och löper lägre risk att bli allvarligt sjuka.

Både barn och vuxna som känner sig sjuka bör alltid stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter, för att tillfriskna i lugn och ro och undvika att smitta andra

Information om den pausade provtagningen för barn och unga finns på Region Gävleborgs webbplats.

Hemsändning

Om du har eller ska testas för corona ska du inte besöka butiker. Om du inte har någon vän som kan handla kan du använda dig av hemsändning. Det är en tjänst som innebär att vissa butiker i Nordanstigs kommun tar emot beställningar av dagligvaror och erbjuder hemkörning. Tjänsten är gratis för dig som kund, men bor du långt utanför tätorten kan butiken/utföraren ta ut en skälig ersättning.

Läs mer om hemsändning. Länk till annan webbplats.

Bilden visar en kvinna som snyter sig.

Foto: Pixabay