MENY


Överväg noga ditt besök till anhöriga

Med en kraftig ökning av antalet covidsmittade i Gävleborg uppmanas anhöriga att noga överväga om besök till sina äldre i omsorgsboende verkligen behöver göras.

– Folkhälsomyndighetens nya skärpta allmänna råd för vårt län är en tydlig signal om att läget nu är allvarligt. Våra äldre och sjuka är de som riskerar mest om smittan skulle komma in i vår omsorg. Därför ber vi alla att tänka ett varv till, säger vård- och omsorgschef Karin Henningsson.

Sommarens och höstens anhörigbesök i våra vård- och omsorgsboenden har fungerat mycket bra. Under hösten har mötena skett i särskilda besöksrum med både distans och andra försiktighetsåtgärder.

– Med den utbredda samhällssmittan ser vi att riskerna är så pass stora att vi vill vädja till anhöriga att pausa besöken under en tid, även om det formellt sett inte råder besöksförbud.

På varje boende finns goda möjligheter till digitala möten med hjälp av surfplattor och datorer.

– Ju mer vi alla följer rekommendationerna nu, desto snabbare kan vi förhoppningsvis återgå till en mer normal vardag i verksamheterna och i samhället, säger Karin Henningsson.

Avrådan till besök gäller parallellt med de skärpta allmänna råden, och först och främst till 13 december 2020.

Läs mer om vad som gäller för anhörigkontakter

Affisch med rubriken "Endast förbokade besök – och helst inga alls"

För mer information

Karin Henningsson, t.f vård- och omsorgschef
0652-361 64, karin.henningsson@nordanstig.se