MENY


Ny guide – då kan ditt barn gå till skolan!

Det kan vara svårt att som vårdnadshavare i coronatider känna sig säker på när barnet kan gå tillbaka till skolan efter sjukdom. Folkhälsomyndigheten har därför tagit fram en matris som stöd för beslutet.

Skolan fyller en viktig funktion för våra barn, inte minst socialt. Till skillnad från många andra länder har vi i Sverige valt att hålla skolorna öppna under pandemin. Barn och unga drabbas mycket sällan allvarligt av covid-19 och enligt Folkhälsomyndigheten smittar de sannolikt mindre än vuxna.

Coronatest utom för de yngsta

Men barn med förkylnings- och andra covidliknande symtom ska stanna hemma från skolan. Sedan en tid rekommenderar också Folkhälsomyndigheten att barn över förskoleålder testas för covid19-smitta, ett så kallat PCR-test.

De vanligaste symtomen vid covid-19 hos barn och unga är nytillkommen hosta eller feber. Andra vanliga besvär är nytillkomna symtom som halsont, andningsbesvär, generell muskelsmärta, lätt snuva, nästäppa och huvudvärk. Dessutom är mag- och tarmbesvär, framför allt diarré och kräkningar, vanligare hos barn än hos vuxna.

Tidigare kända symtom?

Om symtomen har en tydlig orsak som du känner igen sedan tidigare, och som kan antas inte beror på covid-19, behöver barnet inte stanna hemma. Sådana orsaker kan vara till exempel astma eller allergi.

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om covid-19 hos barn och vad du som förälder bör vara uppmärksam på. Där finns också en matris – en guide – för att du som vårdnadshavare lättare ska kunna avgöra när ditt barn kan återgå till skolan efter sjukdom, oavsett om de haft covid-19 eller andra åkommor.

Folkhälsomyndighetens råd till vårdnadshavare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndighetens information om covidtest på barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om egenprovtagning för corona på 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.