MENY


Kortare skolfrånvaro med coronatest

Barn och unga med symtom på covid-19 rekommenderas att ta PCR-test. På så vis kan de som får ett negativt provsvar snabbare återgå till skolan.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att barn från förskoleklass till årskurs 9 och gymnasiet testas om de har symtom som kan tyda på covid-19, ett så kallat PCR-test. På så vis kan barn och ungdomar snabbare återgå till skolan om de har ett negativt provsvar och deras allmäntillstånd i övrigt tillåter det.

De yngsta barnen, det vill säga barn i förskolan, rekommenderas att i första hand stanna hemma när de är sjuka, utan provtagning. Barn och unga har vanligtvis samma symtom som vuxna vid covid-19 men de blir oftast lindrigare sjuka.

Vårdnadshavare som misstänker att deras barn kan ha covid-19 bokar tid för sina barn (ett åt gången) via e-tjänsten på 1177.se. Tjänsten kräver BankID.

Saknas BankID går det bra att ringa 026-15 03 00, men väntetider kan uppstå när många ringer samtidigt. Kontakta din hälsocentral eller ring 1177 om du är osäker på om barnet ska lämna prov. Besök inte vårdcentralen.

I de fall inget prov tagits rekommenderas att barn och unga stannar hemma så länge symtom finns samt ytterligare två dygn utan symtom. Om barnet har kvarvarande lindriga symtom, exempelvis torrhosta och lätt snuva, när det har gått sju dagar efter insjuknandet kan återgång till skola och annan verksamhet ske även om inget prov tagits.

Coronamottagningens e-tjänst för bokning av covidtest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så här går egenprovtagning for corona till Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Folkhälsomyndighetens information om PCR-test för barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild av coronaviruset med texten"Nytt om corona".