MENY
  • Startsida
  • / covid-19
  • / Ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

2020-06-25

Ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

Från och med den 1 juli och fram till årsskiftet 2020/2021 gäller en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den som driver en servering har ansvar för att smittspridning från serveringen förhindras och ha bra rutiner för det.

Smittskyddsåtgärder som ett serveringsställe behöver beakta

  • Trängsel i serveringsställets samtliga utrymmen inklusive uteserveringar och entréer ska förhindras.
  • Olika sällskap ska hållas väl åtskilda genom tillräckligt avstånd på 1,5-2 m mellan borden. Gäster och personal ska säkert kunna passera. Även inom sällskap är det bra att kunna hålla visst avstånd.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Bara om det är möjligt att beställa och hämta mat vid en disk utan att det blir träng­sel, är detta tillåtet. Detta gäller även bufféservering.
  • Gästerna ska alltid inta mat och dryck sittandes vid ett bord. Endast om det är möjligt utan att trängsel uppstår, får servering ske sittandes vid en bardisk.
  • ”Mingel” mellan olika bord på en servering ska inte förekomma. Samtliga gäster ska erbjudas egen plats att sitta på.
  • Personal och gäster ska kunna upprätthålla goda hygienrutiner.
  • Underlätta för era gäster att göra rätt, genom bra möblering, bra rutiner och tydlig information etc.
  • Hög ljudnivå från tex musik måste undvikas så att såväl gäster som personal kan föra en dialog med bibehållet avstånd.

För mer information

Norrhälsinge miljökontor

miljokontoret@hudiksvall.se

0650-190 00