MENY


Har du koll? – polisens råd till unga på nätet

I takt med att barn och unga tillbringar mer tid på nätet ökar också gromningen – internetrelaterade sexualbrott mot barn. Barn har rätt att skyddas mot alla former av våld och övergrepp, även på nätet.

Internet är både roligt och användbart. I synnerhet nu när vi ska distansera oss och hålla avstånd till varandra. Man spelar, träffar vänner och söker information. Men vissa vuxna utnyttjar detta och söker upp barn för att komma åt nakenbilder eller begå sexuella övergrepp. Det kallas gromning och är olagligt.

Vid gromning sker oftast den första kontakten på ett chattforum. Att föreslå en träff eller stämma träff med barn i sexuellt syfte är olagligt. Med träff menas både fysiska möten och möten via tekniska hjälpmedel, till exempel på ett chattforum.

Polisens tips till föräldrar

  1. Ta reda på vilka sajter barnet använder och besök dem själv.
  2. Fråga inte bara hur barnet har det i skolan eller på träningen, utan också hur det är på nätet.
  3. Berätta att det finns vuxna på nätet som försöker utnyttja barn. Dessa vuxna är bra på att luras, och kan verka unga och schysta. Ofta lockar de med olika saker eller ber om hjälp.
  4. Uppmana barnet att vara försiktigt med att lämna ut privat information eller skicka bilder till någon barnet inte har träffat. Man bör inte heller prata i webbkameran med okända personer om de själva inte visar sig.
  5. Be barnet berätta för dig om en person de har kontakt med på nätet säger sig vara ung men skriver på ett vuxet sätt och om personen börjar prata om sex eller vill träffas.