MENY


Företagare: Korttidsarbete kan vara lösningen

Korttidsarbete kan vara ett sätt för företagare att behålla personal under coronapandemin. Du kan ansöka från och med imorgon. Var noga med hur du fyller i din ansökan.

Är du företagare och påverkas av coronapandemin? Har du personal, men oroar dig över minskad orderingång och kundunderlag? Då kan korttidsarbete vara en lösning.

Fyll i korrekt!

Korttidsarbete (tidigare korttidspermittering) innebär att arbetstiden är kortare än den ordinarie arbetstiden, där partiell arbetsbefrielse införs med stöd av ett kollektivavtal. Lönen är därför något lägre än den ordinarie lönen. Om kollektivavtal saknas kan korttidsarbete införas under vissa förutsättningar genom avtal med berörda medarbetare.

Du som är företagare kan ansöka om korttidsarbete från och med 7 april, men reglerna tillämpas från 16 mars. Du kan retroaktivt ansöka om stödet som kommer att gälla under 2020.

När du söker är mindre viktigt. Det viktigaste är att ansökan är korrekt ifylld och att uppgifter om företaget stämmer med vad som finns registrerat.

Statligt stöd

Korttidsarbete är ett statligt stöd som innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Den tillfälliga höjningen av statens andel av kostnaden under 2020 innebär att systemet blir mer förmånligt för både arbetstagare och arbetsgivare.

Läs mer om korttidsarbete hos Tillväxtverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På verksamt.se finns mer coronarelaterad information till företag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.