MENY

2020-03-25

Nu får mat och dryck bara intas vid sittande bord

Från och med i dag 25 mars gäller nya regler från Folkhälsomyndigheten för servering i restauranger, barer och kaféer.

För att minska risken för och takten i spridningen av coronavirus tillåts besökare på restauranger barer och kaféer att äta och dricka bara när de sitter vid ett bord. Så länge det inte ger trängsel kan gästerna också själva hämta sin mat.

De nya reglerna gäller från 25 mars och som längst året ut.

Den som driver verksamheten är också ansvarig för att ha rutiner för att minska risken för smittspridning. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Mer om de nya föreskrifterna på Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor och svar på Folkhälsomyndighetens webbplats om de nya föreskrifterna för restauranger, barer och kaféerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Allmänna råd för minskad smittspridning

  • Stanna hemma när du är sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.
  • 70-plussare ska undvika sociala kontakter. Anhöriga uppmanas att istället hålla kontakten med sina äldre via telefon och dator.
  • Var uppmärksam på symtom på covid-19, som hosta, feber, andningssvårigheter och liknande förkylningssymtom. Huvudvärk, illamående samt muskel- och ledvärk är andra vanliga symptom.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
  • Överväg noga om du verkligen behöver göra den där resan – även inom Sverige.


För mer information om covid-19 och coronaviruset