Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 17 oktober 2018

2018-05-31

Tobaksfria dagen uppmärksammades på Bergsjö skola

Den 31 maj firades tobaksfria dagen. På Bergsjö skola ordnade ambassadörerna för Tobaksfri Duo bland annat en tipsrunda mitt på dagen.

Tobaksfri Duo är en metod som går ut på att unga får skriva ett kontrakt med en tobaksfri vuxen om att avstå tobak. Metoden har använts i Nordanstig sedan 2012 för att hindra ungdomar från att börja röka eller snusa.

Alva är en av Tobaksfri Duo-ambassadörerna. Hon och tolv andra elever har jobbat med Tobaksfri Duo på elevens val hela läsåret. Firandet av tobaksfria dagen har de förberett tillsammans. På ett bord utanför matsalen finns information och på en bärbar dator visas en informationsfilm som eleverna gjort själva om farorna med rökning.

– Vi har satt upp ballonger och man får gissa hur många det är. Den som gissar rätt kan vinna ett par solglasögon, berättar Alva. Vi har vykort som man kan använda för att skriva till politikerna och så finns tipsrundan att gå runt skolan. Den som skriver till politikerna får en tandborste.

Fler ska lära sig mer om tobak

Alva berättar att målet med dagen är att fler ska få lära sig hur tobaken påverkar både den som röker eller snusar och arbetarna på tobaksplantagerna.

Under läsåret har Tobaksfri Duo-ambassadörerna besökt alla klasser i årskurs sex i kommunen och berättat om Tobaksfri Duo och varför det är viktigt att inte börja röka eller snusa.

För mer information kontakta

Christin Hübenette, folkhälso- och ungdomssamordnare

christin.hubenette@nordanstig.se

073-275 54 95

Tobaksfri Duos webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tobaksfri Duo-amabassadörerna på Bergsjö skola har ett konto på Instagram där du kan se filmen de har gjort om farorna med rökning:
#tobaksfriduonordanstig

Uppdaterad: 2018-06-01

Sidansvarig: Webbredaktionen

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner