Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Lördag 17 november 2018

2018-02-01

Trots snökaos – lugnt läge i verksamheterna

Trots vind och tung blötsnö fungerar våra verksamheter utan större störningar. Snöandet väntas fortsätta under torsdagen. Det är i nuläget oklart om skolorna kan öppna redan i morgon.

Snöfallet håller i sig och det är fortsatt risk för stora snömängder, särskilt för norra Hälsinglands del. SMHI:s klass 2-varning kvarstår med uppemot 50 centimeter nysnö och frisk ostlig eller nordostlig vind.

Framåt kvällen väntas snöfallet avta i landskapets västra delar och nedgraderas till en klass 1-varning. Den högre varningen kvarstår i kustlandet, enligt SMHI.

Tung blötsnö

Den snö som faller är blöt och tung, vilket ökar risken för störningar i el- och telenäten. Vid 9-tiden på torsdagen fanns inga rapporterade strömavbrott från elleverantören Eon.

Telia rapporterade under förmiddagen att man har reducerad kapacitet i delar av mobilnätet. Det fasta nätet har ännu inga avbrott.

Även Trafikverkets uppmaning till försiktighet kvarstår, liksom att den som inte nödvändigtvis behöver ge sig ut på vägarna, bör överväga att stanna hemma. Annars rapporteras att läget är lugnt ute på vägarna.

Besked om skolorna

X-trafik har öppnat linje 53 mellan Hudiksvall och Ljusdal, och stadstrafiken i Hudiksvall. I övrigt är trafiken fortsatt inställd i Nordanstig och Hudiksvall. Det finns oklarheter kring kapaciteten för snöröjning, därför avvaktar X-trafik ännu med att öppna fler linjer.

Under torsdag eftermiddag hoppas vi kunna lämna besked om skoltrafiken kommer igång under fredagen och skolorna öppna igen.

– Vi är angelägna om att lämna besked så tidigt som möjligt om vi kan öppna skolorna i morgon, för att vårdnadshavare ska ha en chans att planera, säger utbildningschef Eva Fors, som har stabsansvaret under torsdagen.

”Vår beredskap är god”

Våra förskolor är öppna under torsdagen, men många har valt att följa uppmaningen att hålla sina barn hemma. Från omsorgen rapporteras att verksamheterna fungerar bra. Även i hemtjänsten flyter det på och hemtjänstpersonalen når sina kunder, även om det förstås kan ta lite längre tid än under normala förhållanden.

– Vi har förberett oss noggrant och planerat för alla eventualiteter. Det är kanske ett slitet uttryck, men vår beredskap är god.

Håll dig uppdaterad

Vid brandstationen i Jättendal finns sedan onsdagen en dubbelt bemannad bandvagn stationerad för att rycka ut och hjälpa till med transporter om behovet uppstår. Trafikverket har också förstärkt vår räddningstjänst med ytterligare tre vagnar som kan sättas in.

– Jag är väldigt glad över våra duktiga medarbetare som verkligen visat professionalitet och engagemang i och inför den här situationen. Jag är faktiskt väldigt imponerad!

Vi uppdaterar vår information kontinuerligt på nordanstig.se och Facebooksida: facebook.com/nordanstigskommun/


Följ också läget på webb, tv och lokalradion. 

Uppdaterad: 2018-02-01

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner