Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Lördag 17 november 2018

2018-02-01

Många bandvagnar redo i Norrhälsingland

På utsidan ser brandstationen i Jättendal ut som en frysbox i snöstormen. Men på insidan är det en helt annan sak. Här står sedan i onsdags en av Norrhälsinge räddningstjänsts två bandvagnar stationerad.

Lika redo som vagnen, är Andreas Westlund och Gustav Nilsson. De hör till vardags hemma vid räddningstjänsten på Håstaäng i Hudiksvall, och har bemannat vagnen under snöstormens första dygn.

Lugn natt i Jättendal

Det var en lugn natt, berättar Andreas, med bara en utryckning, en lättare krock mellan två personbilar i Gnarp. Varken bandvagn eller sjukhustransport blev aktuell. Nu väntar ytterligare ett dygn i Jättendal innan det är dags för avlösning på fredagsmorgonen.

Norrhälsinge räddningstjänst har just nu ytterligare fyra bandvagnar, förutom de egna, att ta till när vädret nu visar sin sämsta sida. Polisen Region Mitt har stationerat en vagn och Trafikverket tre.

Klarar all sorts terräng

Andreas Westlund är förare på vagnen i Jättendal och har varit med förr. Han vet vilket nytta maskinen kan ha. Bland annat har han i grannkommunen fått hämta både politiker och chefstjänstemän till kommunhuset för krisledningsmöten när vinterstormarna rasat. Ibland har vagnarna varit ute hela natten. Och det finns knappast någon terräng de inte klarar.

I de här dagarna har bandvagnsberedskapen främst kanske handlat om att hjälpa hemtjänsten nå sina kunder på mer svårtillgängliga platser eller för sjuktransporter.

Nattpatrullen dubbelt bemannad

Hittills har det inte behövts, alla kunder har nåtts på vanligt sätt, meddelar omsorgen. Hemtjänstens nattpatrull behåller ändå den förstärkta bemanningen med två personal i varje bil en natt till. Väderläget tycks nu också lugna ner sig en hel del och kanske kommer bandvagnen inte att behöva göra tjänst alls den här gången.

Men det kan ändå vara skönt att veta att det finns resurser. Och duktigt folk som med värme är redo att hjälpa dem som behöver. I alla väder.

 

Räddningstjänsten och kommunerna har varit väl förberedda på ovädret. – De har gjort ett jättebra jobb med beredskapen, tycker Andreas Westlund vid Norrhälsinge räddningstjänst, här tillsammans med deltidsbrandman Andreas Holmsten.

Frostigt ute, värmande hjälp inne.

Uppdaterad: 2018-02-01

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner