Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Torsdag 13 december 2018

2018-01-02

Nordanstig först ut i projekt mot rökning

Som första kommun i Gävleborg ställer sig Nordanstig bakom Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025. Målet är att mindre än fem procent av den vuxna befolkningen ska röka år 2025.

Redan görs en hel del för att minska rökningen i kommunen. Sedan 2012 används metoden Tobaksfri Duo, som genom kontraktsskrivning med en tobaksfri vuxen, får unga att avstå tobak. Vår och höst uppmärksammas tobaksfria dagen och tobaksfria veckan.

WHO:s principer

Kommunens personalpolicy reviderades i december 2017 och slår fast att arbetstiden för våra anställda ska vara rökfri.

I och med undertecknandet av Tobacco Endgame tas nästa stora steg för folkhälsan i kommunen.

– Folkhälsan är jätteviktig, och framför allt är det förebyggande arbetet angeläget. Rökning utsätter ju inte bara rökaren, utan även omgivningen, säger kommunstyrelsens ordförande, Monica Olsson.

Tobacco Endgame bygger på principerna i världshälsoorganisationen WHO:s internationella tobakskonvention. Den har i sin tur sin grund i FN:s konventioner om mänskliga rättigheter.

Skärpta strategier

I Sverige står den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta bakom Tobacco Endgame.

Genom undertecknandet förbinder vi oss att fortsätta arbeta tobaksförebyggande och att skärpa våra strategier på tobaksområdet. Vi ställer oss också bakom målen och måldatumet 2015.

– Statistiken visar att vi behöver arbeta med folkhälsan. Vi ligger högt när det till exempel gäller hjärt- och kärlsjukdomar. I och med det hä r gör vi något extra för folkhälsan, säger Stig Eng, kommunstyrelsens vice ordförande.

I vårt län har Region Gävleborg tidigare anslutit sig till projektet. Där kommer kommunen nu att ansöka om särskilda medel för vårt arbete mot tobaksanvändandet.

Stig Eng, folkhälsosamordnare Christin Hübenette, Monica Olsson och drogsamordnare Anna Haapala med avtalet som ska förbättra folkhälsan i kommunen.

För mer information kontakta

Christin Hübenette, Brå- och folkhälsosamordnare

0652-362 14

christin.hubenette@nordanstig.se

Uppdaterad: 2018-01-02

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner