Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Tisdag 11 december 2018

2017-12-03

Skolan förr och nu vid lyckat 60-årsjubileum

Dagens elever mötte gårdagens när Bergsjö Centralskola firade 60 år. Dagen innehöll samtal om ny teknik, klädsel och trevliga ungdomar. Och en berättelse om dörrlösa toaletter.

Dåtid och nutid möttes när Bergsjö Centralskola fyllde 60 år på fredagen. För att fira bjöds elever som någon gång gått på skolan in.

Rektor Eva Klang ringde i klockan och 24 nyfikna före detta elever tog plats i klassrummet för upprop enligt dåtidens modell. Därefter hölls lektion och Eva Klang berättade om skolan, och de nygamla eleverna fick genast i läxa att gruppvis försöka reda ut hur många rektorer skolan haft genom åren. Femton skulle det visa sig.

Nöjda guider

År 1957 började Bernth Carlsson från Bergsjö 5:an i Centralskolan. Nu sitter han vid ett bord i matsalen och pratar med Petter Råbom och Hussein Husseini. De är högstadieelever och för dagen guider som visat runt i sin skola.

Bernth Carlsson är nöjd med dagen. Han var nyfiken på vilka av de gamla eleverna som skulle dyka upp, och hade nog hoppats att fler som bor kvar i bygden skulle ha tagit tillfället i akt.

– Men det har varit jättebra. Det är kul att se hur de byggt om och till skolan, men att huvudbyggnaden finns kvar som grund för hela skolan, säger han.

De två guiderna var också nöjda med dagen.

– Det är jätteintressant att få höra hur det var förr i skolan, säger Petter Råbom.

Dörrlösa toaletter

Bernth Carlsson berättar för killarna att toaletterna saknade dörrar på hans tid, vilket Hussein förstås tycker är ofattbart.

Till de sista tuggorna av jubileumstårtan berättade utbildningschef Eva Fors om skolan och om hur den förändrats genom nya läroplaner och betygssystem. Hon konstaterade att det går i cykler hela tiden, där ett exempel är att skolans nivåer nu återigen kommer benämnas låg-, mellan- och högstadie.

Många frågor från åhörarna handlade om mobbning, ny teknik, klädsel och uppförande. Samtidigt östes beröm över eleverna och det mottagande som besökarna fått.

"Behöver bägge färdigheterna"

En fråga handlade om datorer får för stor plats i dagens skola på bekostnad av grundläggande kunskaper som läs- och skrivförmåga. Fredrik Hassel, lärare på skolan, konstaterade vikten av att variera mellan dator och penna:

– Men datorer kan annat som pennor inte kan. Till exempel kan jag gå in och kommentera och coacha elever i realtid, det gick inte tidigare. Men det är klart att eleverna behöver bägge färdigheterna, säger han.

Kvalificerade reparationer

Intill honom på scenkanten står en 3D-skrivare och skriver ut en figur. Rullen med vit tråd kommer om någon timme att ha blivit en snögubbe i tålig plast. Skolans elever har själva ritat den i ett dataprogram och skickat till skrivaren, berättar Fredrik Hassel. Han passar på att berätta om elevernas verkstad på måndagar där de lagar datorer och utför mycket kvalificerade reparationer. Att han är stolt går inte att ta miste på.

Boerje Bohlin har flera beröringspunkter till Bergsjö centralskola. Som både elev och lärare på skolan, men också som tidigare utbildningsnämndens ordförande, ligger den honom varmt om hjärtat. Han berättade att dåvarande Bergsjö kommun tillsammans med Timrå var de första i landet att bygga enligt den nya enhetsskolan. För kommunen var det på sin tid en enorm investering.

– Kostnaden var två gånger den kommunala budgeten. Det motsvarar en investering på en miljard i dag, berättade Boerje Bohlin.

En värdefull dag

– Jag hoppas att vi alla kan ses här igen på 70-årsjubileet, avslutade rektor Eva Klang, och möttes av skratt och tillrop.

Efteråt var hon nöjd med skolans jubileumsdag och att den varit värdefull för att visa hur skolan jobbar i dag.

– Eleverna har gjort ett jättebra jobb och besökarna har varit intresserade och frågat mycket.

Många frågor har handlat om beteende.

– Därför är det särskilt roligt att våra elever har gett ett så gott intryck, säger Eva Klang.

 

Inget jubileum utan tårta.

Bernth Carlsson hade en intressant dag på Bergsjö Centralskola. I bakgrunden förre eleven, läraren och lokalhistorikern, Boerje Bohlin.

Om någon timme står en ny snögubbe i hårdplast i skolans 3D-skrivare.

Skolan har förändrats genom decennierna, berättade Eva Fors, vilket inte minst bildspelet från 60 år av skolverksamhet visade.

Rektor Eva Klang var nöjd med Centralskolans jubileumsdag.

För mer information kontakta

Eva Klang, rektor

0652-362 51

Uppdaterad: 2017-12-03

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner