Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 16 januari 2019

2016-12-28

Politikern som bytte parti – men inte kommun

Han började som centerpartist, men kommer att sluta som moderat. Efter 50 år i kommunpolitiken flaggar nu Håkan Larsson för att hans politiska karriär går in på upploppet.

I december har det gått 50 år sedan Håkan Larsson för första gången tog plats i Nordanstigs kommunpolitik som folkvald. Det sägs att tiden går fort när man har roligt – något som verkar stämma in på Håkan.

– Visst har det varit kul. Jag har haft många bra erbjudanden om jobb på andra håll, men jag har trivts och mått bra här i Nordanstig, säger han.

Provat på det mesta

Under åren som kommunpolitiskt aktiv har Håkan Larsson provat på det mesta – både i nämnder och i bolag. Det är bara inom skolan och det sociala området som han inte varit direkt involverad.

– Min största betydelse tror jag att jag haft i den ekonomiska uppresningen efter valet 2002, säger Håkan Larsson, som också lyfter fram sin delaktighet i utbyggnaden av fibernätet och dagens fiskeprojekt.

Intresset för ekonomi har alltid funnits där, men förstärktes under tiden på lantbruksuniversitetet i Alnarp. Där stod både företags- och nationalekonomi i kursplanen.

Bytte parti

Nu har det alltså gått 50 år sedan Håkan Larsson för första gången, som 24-åring, tog plats i kommunfullmäktige. Fem år senare – 1971 – blev Håkan vice ordförande i fullmäktige och på sin 30-årsdag fick han ta över ordförandeklubban som, såvitt känt, den yngste ordföranden någonsin.

Mycket har hänt under åren, och kanske är det inte känt för alla att Håkan den där decemberdagen 1966 valts in för Centern.

– Jag är skolad centerpartist, men bytte parti när Olof Johansson blev partiledare. Jag tyckte att Torbjörn Fälldin (förre partiledaren red:s anm.) blev illa behandlad av partiet, säger han.

Sista året i politiken?

Håkan Larsson är i dag ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och ersättare i fullmäktige för Moderaterna. Han har givetvis många minnen från politiken i Nordanstig. Ett av de roligare som han lyfter fram handlar om fjärrvärme och en mycket jämn omröstning i kommunfullmäktige:

– Efteråt fick jag beröm av Åke Bertils och det socialistiska blocket när min röst bidrog till att Nordanstig fick sin första fjärrvärmeanläggning, säger Håkan med ett leende.

Nu säger ryktet att 2017 kan bli Håkan Larssons sista år i kommunpolitiken. Så hur är det egentligen med den saken?

– Tja, man kan väl säga att jag närmar mig utgångsdatumet i alla fall…

I år har Håkan Larsson varit aktiv i Nordanstigspolitiken i 50 år.

Uppdaterad: 2017-01-03

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner