Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 16 januari 2019

Influensa A (H1N1)

- som också kallas svininfluensan

Den nya influensan A(H1N1), även kallad svininfluensan är ett nytt influensavirus. En pandemi är en infektionssjukdom som sprids över hela världen och drabbar en stor del av befolkningen i varje land. För de allra flesta är det en ofarlig men ibland obehaglig sjukdom med symtom som går över på några få dagar.

Feber, torrhosta, halsont, värk i kroppen, frossa, snuva och en väldig trötthet är vanliga symtom vid influensa. Det är viktigt att hindra smittspridningen för att skydda dem som kan bli allvarligt sjuka.

För att undvika att smittas och att smitta andra kan man följa de här enkla råden:

Tvätta händerna ofta  Tvätta bort influensavirus som lätt fastnar på fingrar och på ytor som dörrhandtag, och som kan spridas vidare när du tar i hand. Använd tvål och vatten. Med handsprit får du bort ännu mer virus efter handtvätten.

Hosta och nys i armvecket Fånga upp virus genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk som du slänger direkt i soporna. Undvik att täcka munnen med handen när du nyser eller hostar.

Om du är sjuk, stanna hemma Stanna hemma om du är sjuk så sprider du inte influensavirus vidare på arbetet, skolan eller bussen. Kontakta sjukvården per telefon istället för att gå direkt till väntrum där influensan lätt sprids vidare

Du kan ringa det nationella telefonnumret 020-20 20 00 dygnet runt, om du har frågor om den nya influensan A (H1N1). Ansvariga myndigheter besvarar dina frågor.

Det kostar inget att ringa den nationella telefonlinjen som startats gemensamt av ansvariga myndigheter. Tanken är att allmänheten på ett enkelt sätt ska få svar på frågor och att hitta till rätt information.

För råd vid sjukdom ring sjukvårdsrådgivningen 11 77.

På den nationella kristinformationsportalen samlas aktuell information från svenska myndigheter och internationella organ.
www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

I Sverige arbetar bland andra Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet med influensaövervakning.
www.socialstyrelsen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Smittskyddsenheten i Landstinget Gävleborg informerar om influensan. Här finns också information om tider när du kan vaccinera dig och var.
www.lg.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, informerar om influensan
www.msbmyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Uppdaterad: 2016-08-12

Sidansvarig: Lars Larsson, kommunikationschef

Prenumeration & synpunkter

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner