Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 12 november 2018

Säkrare hemma

Brand i kastrull

Många bränder börjar på spisen. Torrkokning är en vanlig brandorsak. Fett och olja kan börja brinna om temperaturen blir för hög. Om det börjar brinna i en kastrull skall elden kvävas med ett lock. Tänk på att aldrig hälla vatten i en gryta med brinnande fett. Det kan leda till att det blir en häftig reaktion genom att vattnet förångas och slungar ut brinnande fett som både sprider branden och kan ge svåra brännskador. Rengör filtret till fläkten regelbundet eftersom mycket fett i filtret gör att en brand lätt uppstår.

Brandvarnare

 I Sverige dör drygt 100 människor varje år till följd av bränder. Den vanligaste dödsorsaken är förgiftning av brandröken och inte av själva elden. Brandvarnaren är en billig livförsäkring, den är lätt att montera och kostar idag mindre än hundra kronor.

Brandvarnaren reagerar på den livsfarliga brandröken, varnar dig snabbt och ger dig en chans att sätta dig i säkerhet.Brandvarnaren bör placeras så centralt som möjligt i bostaden, till exempel utanför sovrummet. Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det svårt att höra brandvarnaren från alla sovrum. Det bör därför finnas flera brandvarnare om man bor i en stor lägenhet eller villa. Finns det flera våningar bör det finnas minst en brandvarnare per våningsplan.

Brandvarnaren bör sitta i taket eftersom brandröken stiger uppåt. Se till att det finns ett fritt utrymme på minst 50 cm runt om den. Placera aldrig brandvarnaren i närheten av ventilationsöppningar eller till exempel köket eller badrummet, eftersom en sådan placering kan leda till irriterande falsklarm.

Byt batteri!

Byt batteri och rengör brandvarnaren minst en gång om året, till exempel vid första advent. Kontrollera att brandvarnaren fungerar en gång i kvartalet och när du varit hemifrån en längre tid. Glöm heller inte att testa brandvarnaren när den monterats. Brandvarnaren kontrolleras genom att man trycker in test knappen eller håller ett nysläckt stearinljus under den. Tänk på att gamla batterier ska lämnas på de platser som anvisats i din kommun.

Eld ute

Visst är det mysigt att kunna grilla utomhus en skön sommarkväll eller att grilla korv när man är ute i skog och mark. Men att elda utomhus kräver ett gott omdöme!

Många gräsbränder uppstår på grund av oaktsamhet i samband med grillning utomhus. Gräsbränder sprider sig snabbt och kan få oanade konsekvenser.
Dessutom kan du ställas till svars och blir straffad om du förorsakar en brand på grund av oaktsamhet. Ta gärna en titt på våran brandriskprognos innan du eldar.

Välj eldningsplats noga

När det inte är extremt torrt, eldningsförbud eller blåser för mycket kan du elda. Välj eldningsplats med omsorg! Gör upp brasan på avskild plats, på säkert avstånd från byggnader och tält, se till att det inte finns torrt gräs, torv, torrt ris eller liknade i närheten som flygande gnistor kan antända. Begränsa eldstaden med stenar och var noga med att underlaget är av jord eller lera. Undvik att göra upp eld på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder. Sprickorna läker aldrig igen och det blir oreparerbara skador i naturen!

När du grillar över öppen brasa är det viktigt att ha vatten och gärna en våt ruska i närheten under tiden man eldar. Skulle något oförutsett hända har du möjlighet att släcka innan branden sprider sig till den övriga omgivningen.

Släck rikligt med vatten när du har grillat klart. Gräv i askan och häll även på mer vatten för att förhindra glödbrand i marken. Innan platsen lämnas, försäkra dig om att det inte finns någon glöd kvar. Tänk på att den som gör upp elden har ansvaret för att den släcks.

Grilla bara utomhus

Utomhusgrillen används förstås utomhus. Grillkol eller briketter används som bränsle och tändmedel för att få igång grillen. Om du använder tändvätska, försök aldrig bättra på en dålig glöd genom att hälla på mer. Eld kan flamma upp och ge svåra brännskador.

Grillen kan även tändas med andra tändmedel än tändvätska t.ex. tändpapper, eller tändklossar. När du har grillat klart är det viktigt att försäkra dig om att glöden slocknat och inte ta ur kolen ur grillen förrän man är helt säker på att det inte finns någon glöd kvar. Häll på vatten på glöden! För att förenkla tömningen av grillen kan man lägga folie i botten på grillen.

Obs! Ha alltid uppsikt över den eld du tänt!

Handbrandsläckare

Om olyckan är framme, och det börjar brinna, är det viktigt att ha släckutrustning hemma. Om du är rätt utrustad och vet hur du ska använda din utrustning, ökar möjligheten att släcka en brand.

Om branden upptäcks i ett mycket tidigt skede, kan det kanske vara tillräckligt att hälla på en mindre mängd vatten, eller kväva branden med hjälp av en filt. I vissa fall räcker det dock inte detta. En handbrandsläckare behövs då. Den har begränsad kapacitet, men fungerar utmärkt innan branden hunnit ta sig för mycket. Innehållet räcker i cirka 10 - 30 sekunder beroende på vilken typ av släckare det är samt hur den används. (Minsta tömningstiden varierar mellan 6-15 sekunder beroende på släckarens storlek).

Det finns olika typer av handbrandsläckare:

  • Vatten - Trä, papper, textilier
  • Skum - Trä, papper, textilier, vätskor, oljor
  • Pulver - Trä, papper, textilier, vätskor, oljor, el-utrustning
  • Kolsyra - Vätskor, oljor, el-utrustning

Pulversläckare är ett effektivt och bra förstahandsskydd mot alla typer av bränder. Den är också bra av släcktekniska skäl och är relativt lätt att använda även om du är ovan. I bostäder rekommenderas oftast en 6 kg pulversläckare.

Vår tidigare svenska standard för handbrandsläckare, har numer ersatts av en europastandard. Vilket innebär att klassningen har ändrats och utbudet av godkända släckare har blivit större. Förutom att du ska ha en handbrandsläckare hemma, är det viktigt att du vet hur du ska hantera den innan det börjar brinna. Läs bruksanvisningen och lär dig hur släckaren fungerar.

Gör så här:

  • Dra ur säkringen
  • Lossa därefter slangen och rikta den mot brandhärden.
  • Placera dig själv så nära branden som möjligt.
  • Utlös släckaren.
  • Tänk alltid på att ha en låg kroppsställning när du sprutar släck medlet mot elden.
  • Rör dig runt branden så att du kommer åt att släcka ordentligt.

Kontakta oss om du är intresserad av en utbildning i handbrandsläckare.

Uppdaterad: 2016-04-04

Sidansvarig: Andreas Wiik, Norrhälsinge räddningstjänst

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Norrhälsinge räddningstjänst

raddningstjansten@hudiksvall.se

Telefon
0650-380 11

Besöksadress
Håstaängen
Hudiksvall

Skicka meddelande till

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner