Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 16 januari 2019

Byaträff i Hassela

Den 12 november åkte representanter från Visionsgruppen till Hassela för att berätta om visionsresan. Där möttes vi av en uppsjö av projekt som hade som gemensam utgångspunkt att utveckla Hasselabygden. Moderator för kvällen var Marie Westin ordförande i föreningen Hasselagården.

Bland annat fick vi träffa representanter från Hassela IF, som precis gjort en förstudie för att undersöka möjligheterna kring Hasselabadet. Man hade idéer kring ett äventyrsland för barn, en mötesplats för skoteråkare och där önskade man även att det skulle finnas en pizzeria. Äventyrsmästarna hade långt gångna planer på att starta upp Europas största älgpark, i tätt samarbete med Hassela Ski Resort, som var en nygammal aktör på Hasselas utbudskarta. Hassela Sport och Konferens har bytt namn till Hassela Ski Resort, och gör en stenhård satsning på skidturismen i vinter. Vi fick också träffa våra medeltida vänner, och föreningen Hasselagården (värd för kvällen), där man har gjort en jättesatsning på ungdomarna i Hassela — och genom det fått en otrolig respons. Man anordnar bland annat LAN, danskvällar, kurser och i huset finns också en biografförening som regelbundet erbjuder Hasselaborna de nyaste filmerna.

Som en punkt i programmet för denna projektafton, fick Visionsgruppen berätta om den resa som gjorts, och vilka projekt som startats under resans gång. Efter dragningen fick deltagarna möjlighet att ställa frågor till Visionsgruppen, eller till de kommunrepresentanter som fanns på plats.

Deltagarna framförde idéer om mobila distriktssköterskor och läkare, och hade frågor kring vaccineringen för svininfluensan. Man tyckte att informationen varit knapphändig, och önskade en större transparens ifrån kommun och landsting. Kanske kunde det finnas en medborgarombudsman som kunde fungera som länken mellan kommunen och medborgarna? Eller en "kommunens frågelåda" dit man kunde lämna förslag och ställa frågor. En liknande funktion finns redan på kommunens hemsida, läs mer på sidan synpunkter och frågor, men deltagarna påminde om att alla inte har tillgång till dator och internet. Men man tyckte ändå att kvinnorna i kommunens växel är fantastiska på att svara på frågor.

Från Hasselagården framförde man en önskning om att få bli remissinstans mot kommunen, till exempel i frågor som vindkraften etc. Det skulle kommunrepresentanterna ta med sig tillbaka och framföra till ansvarig person.

På mötet poängterades vikten av att ha mätbara mål kopplade till visionen, och detta efterfrågades av flera deltagare. Utan mätbara mål kan man inte kontrollera hur man ligger till, och de olika verksamheterna i kommunorganisationen får svårt att implementera det i det vardagliga arbetet. Planen är att de själva ska få ställa upp olika mål och delmål, kopplade till olika delar i verksamheten och i visionen.

Hassela befinner sig i ett stadium där man redan har börjat jobba med flera idéer och projekt för att utveckla bygden. Något som sas under kvällen och fastnade var att "Hassela har gott om idéer, men saknar folk". Detta möte bidrog till att öka förståelsen för varandras arbete, men också till att hitta gemensamma nämnare; aktiviteter, tidspunkter och deltagare och det kändes som att bygden hade en stor behållning av att få se att det händer massor av positiva saker. Frågan man bör ställa sig kvarstår — hur kan jag bidra? Till att förverkliga visionen? Till att utveckla bygden? Och slutligen, till att göra vårt Nordanstig till en bättre plats att bo och leva på?

Skrivet av Kristina Källström-Gernes

Uppdaterad: 2016-08-19

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Skicka meddelande till

Idékort
Här kan du skicka in förslag och idéer

Prenumerera
på ny information från Vision 2020

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner