Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Måndag 12 november 2018

Byaträff i Bergsjö

Slutstationen för denna etapp gick av stapeln den 25 november, i Bergsjögården. Där samlades cirka 50 personer från Bergsjö och Ilsbo med omnejd, för att berätta om sina framtidsvisioner och diskutera dem med andra. Moderator för kvällen var allas vår eldsjäl Ulf Sundblad, som styrde framåt skutan med en säker hand.

Under den sista byaträffen i år tog Ungdomsrådet tillfället i akt och berättade lite om sig själva. Ungdomsrådet startades upp 2007 och har sedan dess hunnit med en massa roliga saker. Bland annat har vi anordnat ungdomscafé, konserter, en mini-mässa på Backens skola, representerats på Nordanstigsmässan, deltagit i visionsarbetet och mycket mer. Det senaste är att representanter från Ungdomsrådet deltog i en ungdomsrådsutbildning i Bollnäs 20-21 november, där ungdomar från hela länet deltog. Ungdomsrådet informerade också om satsningar som kan bli gemensamma för hela kommunen — om vi vill.

Efter att framtiden talat, berättade Ilsbobon Micke Roos om sin historia och hur en "föreningsidiot" såg på världen. "I föreningar idag har vi problem med ledarrekrytering och ekonomi". Man måste ägna sig åt så många uppgifter att man inte hinner med det som man allra helst vill — vara kunnig inom sitt område. Men varför är man då aktiv i en förening? "Gemenskap, utveckling och att få se människor växa i sina roller" var några av anledningarna till att Micke Roos fortfarande engagerar sig i föreningsfrågor.

Ett riktigt stort projekt som man gjort gemensam sak av i Ilsbo, är att starta upp ett allaktivitetshus. Ett gemensamt hus för alla föreningar i och omkring Ilsbo. Där ska finnas aktiviteter varje kväll, tända marschaller och gatupratare ska visa vägen. Föreningarna ska tillsammans dela på lokalhyran och kanslitiden. Där ska skolungdomarna kunna värma sig på morgonen när man väntar på bussen, ta en macka och ett glas oboy. Där kan barngrupper och daglediga ha sin verksamhet och jaktlaget kan ha sitt årsmöte där på kvällen. "Vår princip är att istället för att vi hittar på saker för folk, så tar vi dit folk som vill göra saker" berättar Micke. Kanske är det här en modell att sträva efter för alla socknar?

Nästa talare var Ann-Margreth Honkasalo — alias Bergsjöglass-kvinnan. Hon beskrev sig själv som en envis ensamvarg från Kitte och berättade om sin resa från att de köpte Inigården, i stort behov av kärlek och pensel, tills att de idag tillverkar egen glass. Resan har varit kantad av kullar och gropar, men kanske hade de inte befunnit sig där de är idag om vägen hade varit spikrak.

I gruppdiskussionerna kom många intressanta idéer och åsikter fram. Även här var det tydligt att man ville nischa sig. I Ilsbo finns mellan 50-100 personer som har kartläsar- eller rallyförarlicens. Kan man slå mynt av detta? Det är tydligt att man fått inflyttning på grund av gemensamt intresse. I byn är det brist på bostäder, och banken vill inte låna ut mer än genomsnittsligt marknadsvärde på hus — vilket leder till att man inte får låna tillräckligt mycket för att bygga hus i Ilsbo. Hur kan man lösa detta?

Här kom fram en idé om att utnyttja kyrkorna mera, fler konserter! Kanske kan man kombinera detta med till exempel vinprovning och ett restaurangbesök? Inte bara för inflyttning — vi måste ta hand om oss själva också.

Några av deltagarna berättade om långt gångna planer på att starta en friskola, vid namn "Växaskolan", som ska vara pedagogstyrt och präglas av långsiktighet. De vill gärna knyta kontakter med näringsliv och ungdomar, och en vidare dialog med Ungdomsrådet kommer att föras.

En åsikt som fick oväntad spin-off var att det i dagsläget inte var så kul att bada i viken vid båthamnen i Bergsjö. Idén var att lägga dit några lass sand och göra en sandstrand som alla kan få utnyttja, och en före detta kommunfullmäktigeledamot berättade att det en gång i tiden anslogs 10.000 kronor för att göra i ordning gästhamnen där nere. Anders Tellin var idéägare och hoppas på att fler vill hjälpa till med projektet. Thord Wannberg ska utreda hur tomtgränserna ser ut.

Christina Smit, nyinflyttad från Holland pratade om att människan måste bli gladare och tro på sig själv. Tänk positivt! "Liknande energier dras till liknande energier" menade hon. Henry Arousell replikerade och sa "om vi går omkring och ler kommer folk snart att fråga vad vi är så glada för". Christina Smit menade att "om vi inte hade haft problem med ekonomin så hade vi inte varit här ikväll och fått veta att det finns fler som också tänker positivt och framåt".

Många av idéerna och projekten som är på gång i byarna är beroende av att vi arbetar tillsammans, och hittar ett gemensamt mål. Målet för denna resa har varit att få folk att börja fundera på hur jag som individ, mitt företag, min förening, min familj — kan göra Nordanstig till en bättre plats att bo och leva på — för mig och för eventuella inflyttare — nu och i framtiden.

Skrivet av Kristina Källström-Gernes

Uppdaterad: 2016-08-19

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Skicka meddelande till

Idékort
Här kan du skicka in förslag och idéer

Prenumerera
på ny information från Vision 2020

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner