Nordanstigs kommun, länk till startsida
Translate
Kontakt
A-Ö
Webbkarta
Anpassa
Lättläst
Onsdag 16 januari 2019

Byaträffar hösten 2009

Vision 2020 har under hösten fortsatt sin resa genom Nordanstig.

Vision 2020 har under hösten fortsatt sin resa genom Nordanstig. Resan tog sin start i Gnarp och färden fortsatte genom hela kommunen, med Hassela, Harmånger, Stocka och Bergsjö.

På vägen har vi mött många inspirerande och engagerade människor och idéerna om hur vi kan utveckla våra bygder har varit intressanta och spännande. Varje byaträff har varit unik, men så här i efterhand kan vi se att det även fanns vissa gemensamma frågor. Vi var nog ganska överens om att det positiva byatänkandet är något bra, att det är något som kan utveckla våra bygder, men att vi bör se upp med det negativa byatänkandet, och försöka motverka det.

Christina Smit, nyinflyttad Nordanstigsbo från Holland fångade ögonblicket: "om vi inte hade haft problem med ekonomin så hade vi inte varit här ikväll och fått veta att det finns fler som också tänker positivt och framåt".

På byaträffarna informerade Visionsgruppen lite kort om visionarbetet och vad som hänt och vad som komma skall. Finalen för den här visionsresan går av stapeln den 6-7 februari 2010, då alla Nordanstigare är inbjudna till en kryssning i visionens tecken. Inför kryssningen är också en tävling utlyst, och första pris i tävlingen är att kostnadsfritt få fiber indraget till valfri gemensam möteslokal i byn.

Byaträff i Gnarp

Turnén började i Gnarp, och den 10 november mötte delar av Visionsgruppen Gnarps invånare på Berggården. Det blev ett lyckat möte med livliga gruppdiskussioner om både små och stora frågor.

Kvällen började med att Visionsgruppen kort berättade om visionsarbetet och det kreativa racet, kick-offen för Vision 2020 och vilka idéer som kom fram då. Bland annat så startades då projektgrupper för att samordna föreningslivet i Nordanstig och en ny entreprenörsskola ska startas.

I Gnarp tyckte många att man borde satsa på en vackrare miljö omkring oss, men någon lösning på problemet tycktes inte vara inom räckhåll. Man ville också utnyttja vår vackra miljö, och där fanns bland annat idéer om att förpacka upplevelser och närproducerade varor och göra dessa lättillgängliga för turister.
Läs mer om Gnarps byaträff

Byaträff i Hassela

Sedan drog turnén vidare till Hassela, där man på eget initiativ hade dragit ihop till en byaträff, där projekt från hela Hasselabygden presenterades i en minimässa. Visionsgruppen fick en punkt i programmet och berättade lite om visionsresan och Hassela fick möjlighet att ställa några frågor till kommunens representanter som fanns på plats.
Läs mer om Hasselas byaträff

Byaträff i Harmånger

Nästa stopp på vårt äventyr gjorde vi på 17 rum och kök i Harmånger. Där träffades Nordanstigsbor från Harmånger, Jättendal, Stering, Hårte, Vattrång och de närliggande byarna. Man hade många egna projekt och visioner här, och några av bygdens kreativa människor fick möjlighet att berätta om sina projekt. Bland annat har det precis startats en ungdomsgård i Jättendal, och en annan idé var att med Storsjön som utgångspunkt förena Nordanstig i fotbollens tecken.
Läs mer om Harmånger och Jättendals byaträff

Byaträff i Stocka

I Stocka Folkets Hus möttes människor från vår vackra kust, Sågtäkten, Strömsbruk och Stocka. Bruksmentaliteten är som bortblåst — här bor ett entreprenöriellt folk med massor av idéer om framtiden! Det kändes positivt att byarna var så målmedvetna. Här struntar man inte i att saker läggs ner, här vill man skapa något nytt istället!
Läs mer om Stocka och Strömsbruks byaträff

Byaträff i Bergsjö

Slutstationen för denna resa var Bergsjögården och den 25 november möttes både unga och gamla för att diskutera framtiden. Ungdomsrådet passade på att berätta om sin verksamhet och sina framtidsdrömmar. Ungdomarna är trötta på byamentaliteten som finns i kommunen, och vill gärna samverka och samarbeta med ungdomar från hela kommunen, utan byagränser.
Läs mer om Bergsjö och Ilsbos byaträff

En fråga som engagerar hela vår bygd är kommunikationer. Vår kommun har långa avstånd både fysiskt och psykiskt. De flesta byarna efterfrågade mer information från kommunorganisationen. Vad händer i vår kommun egentligen?

Det diskuterades på olika håll hur man hämtar information, kanske finns den där någonstans, men den är svår att hitta? Den yngre generationen har poängterat att det är viktigt att fysiskt kunna flytta sig runt i kommunen men också utanför kommunen.

Någonstans kände jag ändå att ett litet frö har börjat grott, att vi genom resans gång närmat oss varandra. Jag önskar att alla deltagarna kunde vara med på alla träffar, och se hur lika vi är egentligen, hur vi kan samverka för att tillsammans skapa utveckling för våra bygder och framför allt, hur vi kan närma oss varandra. Det är dags att lägga stridsyxan åt sidan och börja inse att vår framtid ligger i våra händer, just nu. Som Bamse en gång i tiden sa — ingen kan göra allt, men alla kan göra något!

Skrivet av Kristina Källström-Gernes

Uppdaterad: 2016-08-19

Sidansvarig: 

Prenumeration & synpunkter
Kontakt

Skicka meddelande till

Idékort
Här kan du skicka in förslag och idéer

Prenumerera
på ny information från Vision 2020

Nordanstigs kommun

Box 56, 829 21 Bergsjö

Besöksadress

Södra Vägen 14, Bergsjö

Telefon 0652-360 00

E-post kommun@nordanstig.se 

Fax 0652-109 12
IFO fax 0652-361 50
Org.nr 212000-2312

Övriga hälsingekommuner